Σοκ στη Σενατόμπια: παραιτήσεις αστυνομικών μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό βρέφους στο Μισισιπή

Σοκ στη Σενατόμπια: παραιτήσεις αστυνομικών μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό βρέφους στο Μισισιπή

Σοκ προκάλεσε στη Σενατόμπια του Μισισιπή ο θανάσιμος πυροβολισμός βρέφους, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν αστυνομικός και η υπηρεσιακή αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών χθες Παρασκευή.

Ο Χάντερ Φόστερ, ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε την Κόεν Γουάιλι, βρέφος ενός έτους, παραιτήθηκε από την αστυνομική διεύθυνση της Σενατόμπια, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γκρεγκ Γκρέιβς, χωρίς να διευκρινίσει αν η αποχώρησή του ήταν οικειοθελής ή αν του ζητήθηκε. Η Αντζέλικα Μέιζ, υπηρεσιακή αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης, εγκατέλειψε επίσης τη θέση της, σύμφωνα με ΜΜΕ που επικαλέστηκαν την επιστολή παραίτησής της.

Ο προηγούμενος αρχηγός της αστυνομίας στη Σενατόμπια, ο Χάρολντ Βάντερφορντ, είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο, έπειτα από αποκαλύψεις ότι χρησιμοποιούσε συχνά ρατσιστικό υβρεολόγιο σε SMS όταν αναφερόταν σε Αφροαμερικανούς.

Ο Χάντερ Φόστερ είχε πυροβολήσει εναντίον αυτοκινήτου εν κινήσει, στο πλαίσιο αντίδρασης σε καταγγελία για κλοπή στη Σενατόμπια τον Ιούνιο, σκοτώνοντας την Κόεν Γουάιλι, 1 έτους. Το θανατηφόρο περιστατικό πυροδότησε εκκλήσεις υπερασπιστών των αστικών δικαιωμάτων για απόδοση ευθυνών.

Η οικογένεια θεωρεί ότι η χρήση όπλου από τον αστυνομικό ήταν αδικαιολόγητη. Η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας του Μισισιπή, Λιν Φιτς, αντίθετα υποστήριξε ότι η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη και απάλλαξε τον αστυνομικό από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Αν και ο Χάντερ Φόστερ απαλλάχθηκε, ο συνήγορός του, Μάρτιν Ζούμακ, δήλωσε στο NBC News ότι ο πελάτης του παραιτήθηκε για το καλό της πόλης και της αστυνομικής διεύθυνσης και για να μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία επούλωσης.

Ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, που χειρίζεται υποθέσεις αστικών δικαιωμάτων και ανέλαβε την εκπροσώπηση της οικογένειας, ανέφερε πως οι συγγενείς ζητούν έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς θεωρούν ότι η λογοδοσία δεν τελειώνει με την παραίτηση αστυνομικού.

Το γραφείο έρευνας του Μισισιπή (MBI) ανέφερε μετά το περιστατικό στα μέσα Ιουνίου ότι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε κλήση για κλοπή σε υποκατάστημα της Walmart και είδαν δύο ενήλικα πρόσωπα και ακόμη ένα στην εφηβεία να προσπαθούν να διαφύγουν με αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν το όχημα. Εκείνο κινήθηκε προς το μέρος τους και αστυνομικός χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο πριν το αυτοκίνητο διαφύγει, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Οπτικό υλικό από το συμβάν δείχνει τον Χάντερ Φόστερ να τρέχει έξω από το υποκατάστημα της Walmart μαζί με άλλους αστυνομικούς, αφού ειδοποιήθηκαν από υπάλληλο ότι πρόσωπα ύποπτα για κλοπή προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Παρότι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη μητέρα του βρέφους και φίλη της ότι έκλεψαν πάνες, δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε καμία από τις δύο.

«Είναι αδιανόητο μια μητέρα να θάβει το μωρό της επειδή κάποιος την κατηγόρησε πως πήγε να κλέψει πάνες», τόνισε ο κ. Κραμπ χθες.

Loading

Play