Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χειρότερο της 20ετίας
Ρεκόρ 20ετίας έκανε ο πληθωρισμός στην Τουρκία αφού έφτασε το 61,14% τον περασμένο μήνα λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, αλλά και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,46%, λίγο κάτω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 5,7%.
Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού σημειώθηκε από το φθινόπωρο με τη λίρα να έχει κατρακυλήσει μετά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής «έμπνευσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Βέβαια ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου ανέφερε ότι ο μεγάλος στόχος του 2022 είναι το να στηριχθεί η λίρα, ενώ η κεντρική τράπεζα ελπίζει να αλλάξει κάπως η κατάσταση.
Η τουρκική λίρα έχασε 0,15% της αξίας της, στα 14,715 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 44% το 2021 και άλλο 10% φέτος.
Δείτε επίσης: Εκλογές στην Ουγγαρία: Ο Πούτιν συνεχάρη τον Ορμπάν για τη νίκη του
- Ιράν: Περιορισμένα αποτελέσματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, αναφέρουν ΜΜΕ
- Σοβαρή ανησυχία των BRICS για τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
- Στα Νέα της Τετάρτης: Παγίδες αισθητήρων απλώνονται σε όλο το Αιγαίο
- Η Όκλαντ Σίτι αποκόμισε βαθμό απέναντι στην Μπόκα Τζούνιορς
- Συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Οι κύριες συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών