Σοκαριστικά είναι τα νέα από το Ιράκ, καθώς επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικό πλήγμα που στόχευσε βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η συγκεκριμένη βάση είχε ήδη γίνει στόχος φονικού βομβαρδισμού εναντίον της Χασντ αλ Σάαμπι, παραστρατιωτικής οργάνωσης που περιλαμβάνει φιλοϊρανικές ομάδες και έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό.
Από την αρχή της ισραηλινοαμερικανικής επιχείρησης κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, το Ιράκ έχει βρεθεί σε μια σύγκρουση που ήθελε να αποφύγει. Φιλοϊρανικές ιρακινές ένοπλες ομάδες αναλαμβάνουν καθημερινά την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και συμφερόντων, ενώ γίνονται στόχος επιθέσεων που αποδίδονται στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.
Η απώλεια των επτά Ιρακινών στρατιωτών σήμερα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές στην προσπάθεια να κρατήσουν τη χώρα μακριά από την περιφερειακή σύγκρουση. Στο εσωτερικό των Χασντ αλ Σάαμπι, ένοπλες παρατάξεις δρουν αυτόνομα, εκτός οποιουδήποτε επίσημου πλαισίου.
Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας που επικαλείται το AFP, το αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε τη βάση στην περιοχή Χαμπανίγια, στην επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου βρίσκονται μέλη του στρατού, της αστυνομίας και της Χασντ αλ Σάαμπι. Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επτά νεκρούς και 13 τραυματίες μεταξύ των «μαχητών» του.
Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας για εξηγήσεις τον Αμερικανό επιτετραμμένο και τον Ιρανό πρεσβευτή. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Σία αλ Σουντάνι δήλωσε ότι θα υποβληθεί επίσημη καταγγελία με αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις.
![]()

