Σουδάν: Η Γαλλία δεν προχωρεί σε απομάκρυνση πολιτών από τη χώρα

Η Γαλλία δεν απομακρύνει “σ’ αυτό το στάδιο” πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η χώρα του επικεντρώνει αυτή τη στιγμή στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να σταματήσουν τις μάχες ώστε να παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες στους τραυματίες και να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για υγειονομικούς, ασθενείς και ασθενοφόρα

Κάτοικοι στην πρωτεύουσα Χαρτούμ ανέφεραν σήμερα σφοδρά πυρά ενώ πολλοί προσπαθούν να διαφύγουν από την πόλη, η οποία έχει ουσιαστικά παραλύσει από τις σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF).

propoli

Καλούμε όλα τα μέρη να θέσουν σε εφαρμογή μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση το συντομότερο δυνατόν ώστε αυτοί που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες να μπορέσουν να αναζητήσουν καταφύγιο“, δήλωσε σε εικονική συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο Άχμεντ ΑλΜαντάρι.

Ο ίδιος δήλωσε πως μια τέτοια ανθρωπιστική παύση είναι ουσιώδους σημασίας για να έχουν οι άμαχοι πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα και για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης οι τραυματίες.

Οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως δηλώσει πως θα σεβαστούν μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ χθες, Τετάρτη, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), όμως σύντομα παραβιάσθηκε από συγκρούσεις.

Ο Μαντάρι δήλωσε πως ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να επιτραπεί να κινούνται με ασφάλεια υγειονομικοί, ασθενείς και ασθενοφόρα.

Ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, Περιφερειακός Διευθυντής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε πως η ιατρική απομάκρυνση αυτών που έχουν τραυματισθεί σοβαρά στο Σουδάν δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή ρεαλιστική επιλογή” εξαιτίας της κακής κατάστασης της ασφαλείας.

Aliri

Δεν είναι δυνατό να έχουμε αυτού του είδους τη μετακίνηση“, δήλωσε. “Επίσης έχουμε πολύ περιορισμένους πόρους. Είναι πολύ ακριβό να κάνουμε ιατρικές εκκενώσεις. Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τους περιορισμένους πόρους μας για να ενισχύσουμε να νοσοκομεία και να υποστηρίξουμε το ιατρικό προσωπικό στη χώρα“.

Ο Μπρέναν πρόσθεσε πως ο ΠΟΥ σχεδιάζει να φέρει στο Σουδάν περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων κιτ για επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.

Δείτε επίσης: Σουδάν: Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο

Loading