Σουδάν: Συνελήφθη ένας από τους πλέον καταζητούμενους στην Ολλανδία για εμπορία ανθρώπων

Ολλανδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας 39χρονος από την Ερυθραία -ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων και βρισκόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους στην Ολλανδία από το 2021- συνελήφθη στο Σουδάν

Οι ολλανδικές αρχές σκοπεύουν να ζητήσουν την έκδοση του Κιντάνε Ζεκάριας Χαμπτεμαριάμ προκειμένου να δικαστεί για κατηγορίες που σχετίζονται με κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων.

propoli

Ο 39χρονος συνελήφθη την Κυριακή σε αστυνομική επιχείρηση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση διαδραμάτισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την ολλανδική εισαγγελία.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Κιντάνε καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο της Αιθιοπίας για τον βασανισμό αφρικανών προσφύγων και μεταναστών που στοιβάζονταν σε αποθήκες στη Λιβύη ενόψει της μεταφοράς τους στην Ευρώπη, και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, είχε δραπετεύσει από δικαστήριο της Αντίς Αμπέμπα.

Τον Οκτώβριο του 2021, η ολλανδική εισαγγελία συμπεριέλαβε τον Κιντάνε στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους, υπογραμμίζοντας ότι το κύκλωμα του οποίου ηγείται ευθύνεται για απαγωγές, βιασμούς, βασανιστήρια και εκβιασμούς σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από την Ερυθραία. Το ολλανδικό δίκαιο επιτρέπει τη δίωξη αλλοδαπών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό, εφόσον τα θύματα βρίσκονται στην Ολλανδία.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν κάθε χρόνο να διασχίσουν με μικρά πλεούμενα τη Μεσόγειο, φιλοδοξώντας να φθάσουν σε χώρες της Ευρώπης, αλλά πολλοί εξ αυτών βρίσκουν τον θάνατο στη διάρκεια αυτού του επικίνδυνου ταξιδιού.

Δείτε επίσης: Σουδάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο

Loading