Η αναστολή των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν για πρώτη φορά από την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός πριν από δύο μήνες. Παρά την ανακούφιση, και οι δύο πλευρές προειδοποιούν για αντίποινα σε περίπτωση νέας επίθεσης.
Το Ιράν ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε την παύση των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, ακολουθώντας μήνυμα του αμερικανού προεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τη βία άμεσα. «Οι εχθροπραξίες στο μέτωπο αυτό ανεστάλησαν», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η αποκατάσταση της ηρεμίας φάνηκε και από την ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Τεχεράνης, που δήλωσε ότι η λειτουργία του επανήλθε στην κανονικότητα, μετά την προσωρινή αναστολή της λόγω των επιθέσεων. Ωστόσο, οι εκρήξεις και οι σειρήνες ήχησαν ξανά στην Τεχεράνη και το Τελ Αβίβ, με 15 τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές στο Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων.
Η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της εκτόξευσαν περίπου τριάντα βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για πλήγματα που είχαν προηγηθεί. «Σε περίπτωση συνέχισης της επίθεσης, θα ακολουθήσουν πολύ πιο σκληρές ενέργειες», προειδοποίησε η διοίκηση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αν και η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί, οι ηγέτες και των δύο χωρών συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις συνέπειες τυχόν νέων επιθέσεων, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι ο στρατός του θα ανταποδώσει «δυνατά» σε οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση.
![]()

