Στενά του Ορμούζ: ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και του παρέδωσε τους όρους της Τεχεράνης για το άνοιγμα των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι όροι για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ περιλαμβάνουν την άμεση άρση του ναυτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, την άμεση αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα», αναφέρει η ίδια πηγή.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι είχαν μια «πολύ καλή» συνάντηση, η οποία «διήρκεσε τρεις ώρες», εκφράζοντας αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τραμπ κάλεσε τους ηγέτες να είναι «ενωμένοι στην άσκηση πίεσης στο Ιράν», λέγοντας ότι ο ίδιος «έχει να λάβει μια απόφαση, αν θα αφανίσει το Ιράν ή θα κάνει μια συμφωνία» με την Τεχεράνη. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ιράν: επαναλαμβάνοντας πως το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το ιρανικό καθεστώς είναι «αδύναμο και απελπισμένο», προσθέτοντας πως «μεγάλες αλλαγές μπορεί να συμβούν γρήγορα».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
