Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει εγκρίνει τις παραδόσεις πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους και καλά πληροφορημένες πηγές.
Η καθυστέρηση αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει στραφεί πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην Ουκρανία και προσωπικά στον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ορισμένα από τα συστήματα Patriot που προορίζονται για την Ουκρανία προέρχονται από συμμάχους, όμως, όπως αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη αμερικανό αξιωματούχο και άλλες τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, απαιτείται η έγκριση του Πενταγώνου για να ολοκληρωθεί η μεταφορά. Οι ΗΠΑ έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς πρόκειται για αμερικανικής κατασκευής οπλικά συστήματα και κάθε μεταφορά τους σε άλλη χώρα προϋποθέτει την έγκριση της Ουάσινγκτον.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – ανάμεσά τους οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων και η περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών για επικείμενες επιθέσεις – είναι «δύσκολο να εξηγηθούν».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()

