Στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία εξετάζει η Συρία εν μέσω κλιμάκωσης με τους Χούθι

Στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία εξετάζει η Συρία εν μέσω κλιμάκωσης με τους Χούθι

Η Συρία εξετάζει στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου απέναντι στους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και Σύρο στρατιωτικό που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η Δαμασκός είναι η παροχή αμυντικής βοήθειας στο Ριάντ για προστασία από επιθέσεις, αλλά και η αποστολή συριακών δυνάμεων ώστε να ενισχύσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης, τα οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, στον αγώνα κατά των Χούθι, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τη Συρία να στείλει δυνάμεις για να πολεμήσουν τους Χούθι, κάτι που αρνήθηκε ο Άχμαντ Ζαϊντάν, σύμβουλος ενημέρωσης του Σύρου προέδρου, σε ανάρτησή του μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του Reuters.

Σε αίτημα του πρακτορείου για σχόλιο προς το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτης ανέφερε ότι η Συρία στέκεται σταθερά στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι, προσθέτοντας όμως ότι το βασικό μέτωπο της κυβέρνησης παραμένει η εσωτερική πολιτική και κυρίως η ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

«Αν η Σαουδική Αραβία ζητήσει οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία ή την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αυτό θα γίνει αποκλειστικά μέσω επίσημων διαύλων και στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών στις οποίες βασίζονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών μας χωρών», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Σαουδική Αραβία και ο υπουργός Ενημέρωσης της Υεμένης δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα για σχόλιο.

Το Ριάντ ζητεί βοήθεια από πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος εναντίον των ανταρτών αναζωπυρώθηκε έπειτα από εβδομάδες κατά τις οποίες οι Χούθι εξαπέλυαν επιθέσεις κατά του βασιλείου.

Στο πεδίο, τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης, με την υποστήριξη συνασπισμού υπό το Ριάντ, μάχονται με τους Χούθι, αλλά από τη Δευτέρα έχουν σημειώσει μικρές επιτυχίες, μετά την ανακοίνωση της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα επισκέφθηκε την Τρίτη το Ριάντ και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η Συρία να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, όπως σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όξυνση της έντασης με τους γείτονες

Σύροι μαχητές από ένοπλες ομάδες που πολεμούσαν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο έχουν στρατολογηθεί τα τελευταία χρόνια ως μισθοφόροι σε διάφορες συγκρούσεις, κυρίως στη Λιβύη αλλά και στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Για τη Δαμασκό, όμως, τυχόν ανάπτυξή τους κρύβει κινδύνους.

Οι πολιτοφυλακές στις οποίες ανήκαν αυτοί οι μαχητές έχουν πλέον ενταχθεί στις συριακές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες αποφεύγουν να εμπλακούν σε συρράξεις – περιλαμβανομένου του πολέμου στο Ιράν – ώστε να επικεντρωθούν στην ανάκαμψη της χώρας μετά από 14 χρόνια εμφυλίου.

Το συριακό κράτος εξακολουθεί να συγκροτεί τον στρατό του ενσωματώνοντας τις διάφορες ένοπλες ομάδες της πρώην συμμαχίας των ανταρτών που ανέτρεψε τον Άσαντ, στην οποία περιλαμβάνονταν πολλοί σκληροπυρηνικοί σουνίτες ισλαμιστές και ξένοι μαχητές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να περιορίσει τις εντάσεις με μειονότητες, μεταξύ των οποίων και οι Αλαουίτες, κλάδος του σιιτικού Ισλάμ στο οποίο ανήκε ο Άσαντ.

Μια σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τους Χούθι -οι οποίοι επίσης ασπάζονται έναν κλάδο του σιιτικού Ισλάμ- θα μπορούσε να πάρει διχαστικές θρησκευτικές διαστάσεις, τις οποίες η συριακή ηγεσία και οι δυτικοί εταίροι της θέλουν να αποφύγουν, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Συρία είχε απορρίψει το αμερικανικό αίτημα να προσφέρει βοήθεια στη μάχη κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η εμπλοκή σε μάχη κατά των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί εχθρική ενέργεια από την Τεχεράνη και τους συμμάχους της -τη Χεζμπολάχ και τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ-, με τους οποίους οι Σύροι αντάρτες που ανέλαβαν την εξουσία έχουν ιστορικό συγκρούσεων.

Παράλληλα, ο Σάρα θέλει να δείξει τη στήριξη της χώρας του προς τη Σαουδική Αραβία και τον πρίγκιπα διάδοχό της, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τον πρώην τζιχαντιστή να αποκτήσει διεθνή νομιμοποίηση, μεταξύ άλλων με τη μεσολάβησή του για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2025.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης προσφέρει οικονομική στήριξη στη Συρία, και μια ένδειξη υποστήριξης από τη Δαμασκό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξησή της, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΕΜ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play