Συναγερμός για επίθεση των Χούθι: Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από πρεσβείες στον Κόλπο

Συναγερμός για επίθεση των Χούθι: Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από πρεσβείες στον Κόλπο

Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, καθώς μετά από επίθεση των Χούθι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν μέρος του προσωπικού και τις οικογένειές τους από πρεσβείες σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους.

Προλαμβάνω καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κίνηση συνδέεται με τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης, κυρίως λόγω της συμμαχούσας με το Ιράν πολιτοφυλακής των Χούθι στην Υεμένη, όπως ανέφεραν δύο από τους αξιωματούχους.

Την Τετάρτη η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας, στον απόηχο των πρόσφατων θανατηφόρων χτυπημάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνο στο αεροδρόμιο του Ριάντ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι εντολές αποχώρησης μπορεί να φτάσουν έως και στην απομάκρυνση όλου του προσωπικού και των οικογενειών τους από την αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το AFP, το προσωπικό των αμερικανικών πρεσβειών στο Κατάρ, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν έλαβε εντολή να αποχωρήσει μαζί με τις οικογένειές του.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας

Στην ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ριάντ αναφέρεται ότι οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες κατά της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ άλλων με επιθέσεις σε αεροδρόμια πολιτικής χρήσης και άλλες κρίσιμες υποδομές, με αποτέλεσμα απώλειες αμάχων και σοβαρές διαταραχές στις μετακινήσεις. Προστίθεται ότι οι εχθροπραξίες ενδέχεται να κλιμακωθούν ραγδαία πέρα από την άμεση περιοχή.

Υπενθυμίζεται στους Αμερικανούς πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των εθνικών προειδοποιήσεων που εκδίδει η Πολιτική Άμυνα της Σαουδικής Αραβίας μέσω ειδοποιήσεων σε κινητά τηλέφωνα.

Οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία χρειάζονται ειδική εξουσιοδότηση από τον Επικεφαλής της Αποστολής για να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε αεροδρόμιο στη χώρα, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον αεροδρομίων στο Βασίλειο.

Οι πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βασιλιά Χαλίντ στο Ριάντ παραμένουν ανασταλμένες. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασιλιά Αμπντουλαζίζ στη Τζέντα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασιλιά Φαχντ στο Νταμάμ λειτουργούν, αν και με ορισμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για πιθανές επιθέσεις σε αεροδρόμια, κλείσιμο του εναέριου χώρου, ακυρώσεις πτήσεων και διαταραχές στις μετακινήσεις. Παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμια στη Σαουδική Αραβία και να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους απευθείας με την αεροπορική εταιρεία και το αεροδρόμιο.

Loading

Play