(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι και οι συζητήσεις για την Τουρκία

Συζήτηση για την Τουρκία αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έχει αρχίσει.

Ήδη έχουν αρχίσει οι επίσημες αλλά και οι παρασκηνιακές συνομιλίες για το αν θα συζητηθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Συμβούλιο.

propoli

Σύμφωνα με το Politico, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «για να συζητήσουν τη δυνατότητα υιοθέτησης κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις», καθώς μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει περιληφθεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τις τουρκικές σχέσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε, οι τρεις μας, και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δούμε αν θα υπάρξει συζήτηση και αν θα υπάρξουν συμπεράσματα για την Τουρκία» είπε ο Κύπριος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι πολύ γνωστή. Επιθυμούμε περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος-μέλος να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Όμως, εξελίξεις περνούν και μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό. Δυστυχώς, οι τελευταίες δηλώσεις που έγιναν δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσουμε».

Κατέστησε σαφές, δε, πως δεν μπορούμε «να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι θα γίνει συζήτηση για την Τουρκία.

«Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Να εκδοθούν ευρωομόλογα για να καλυφθούν οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ»

Loading