Συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό κατά τη διάρκεια ομιλίας του Μακρόν

Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία.

Μετ´επεισοδίων ξεκίνησε σήμερα Τρίτη η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία, όπου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Χάγη, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Nexus, υποχρεώθηκε να σταματήσει για λίγη ώρα να ομιλεί όταν νεαρά άτομα από το ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος και να ξεδιπλώνουν πανό τα οποία έγραφαν στα αγγλικά «Νομίζω ότι χάσαμε κάτι: πού είναι η γαλλική δημοκρατία;», «παρακάμψατε ξανά τη Βουλή», «δεν τηρείται η σύμβαση για το κλίμα», «πότε θα ακούσετε τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο δρόμο;» κλπ.

propoli

Ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τα άτομα που διέκοψαν την ομιλία του και τα οποία η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε από την αίθουσα, είπε πως «μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις για το τι συζητάμε στη Γαλλία», ότι «η δημοκρατία είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να διαδηλώσει», αλλά και ότι «την ημέρα που θα πεις στον εαυτό σου πως όταν διαφωνείς με νόμο που έχει ψηφιστεί ή με ανθρώπους που έχουν εκλεγεί, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, θέτεις σε κίνδυνο τη δημοκρατία».

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου την Ολλανδία είναι η πρώτη αρχηγού του γαλλικού κράτους μετά το 2000. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύεται από επτά υπουργούς συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει κρατικό δείπνο στο Βασιλικό Παλάτι στο Άμστερνταμ, καθώς και συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε. Οι δύο χώρες θα υπογράψουν ένα «σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη» το οποίο θα ενθαρρύνει τη διμερή συνεργασία στους τομείς των ημιαγωγών, της κβαντικής φυσικής και της ενέργειας. Μια αμυντική συμφωνία μέχρι το 2024 είναι επίσης στο τραπέζι. Η Γαλλία είναι ο τρίτος πελάτης (8,1% των εξαγωγών το 2021) και ο όγδοος προμηθευτής (3,6% των εισαγωγών) της Ολλανδίας. Η Ολλανδία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής της Γαλλίας.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ένας στους πέντε ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση δήλωσε ότι ένα μέλος της οικογένειάς του σκοτώθηκε από πυροβόλο όπλο

Loading