Ταϊβάν: Βίντεο με την παραλίγο σύγκρουση πολεμικού πλοίου της Κίνας με αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

Στα ύψη είναι ο υδράργυρος στα στενά της Ταϊβάν μετά την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και βίντεο που ήρθε στο φως δείχνει την παραλίγο σύγκρουση κινέζικου πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό στην περιοχή.

Το βίντεο από τα στενά της Ταϊβάν έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και καταγράφει τη στιγμή που το πολεμικό πλοίο της Κίνας κάνει επικίνδυνο ελιγμό και περνάει σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αντιτορπιλικού των ΗΠΑ.

propoli

Η παραλίγο σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν, που αν γινόταν ίσως να προκαλούσε ακόμα και θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, έγινε το Σάββατο (3.6.2023) και ήταν το δεύτερο περιστατικό στην περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα.

Στο παραλίγο θερμό επεισόδιο του Σαββάτου το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, USS Chung – Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal έκαναν περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν, στο οποίο η Κίνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ξαφνικά στην περιοχή εμφανίστηκε πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό της Κίνας. Το κινεζικό πολεμικό πλοίο φαίνεται να αναπτύσσει ταχύτητα και να περνάει κοντά από την πλώρη του USS Chung-Hoon.

Κατέβασε ταχύτητα για να μην γίνει σύγκρουση
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ το USS Chung-Hoon διατήρησε την πορεία του, αλλά κατέβασε την ταχύτητά του στους 10 κόμβους «για να αποτραπεί μια σύγκρουση».

Οι Αμερικανοί λένε επίσης ότι οι ενέργειες της Κίνας παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα.

«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ – Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο – Ειρηνικό», δήλωσαν οι Αμερικανοί.

«Ο στρατός των ΗΠΑ πετά, πλέει και λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφεραν οι Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν πρόσφατα την Κίνα ότι εκτέλεσε άλλον έναν «άσκοπο επιθετικό ελιγμό» με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16 να πετά στα τέλη του περασμένου μήνα ακριβώς μπροστά από το ρύγχος ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Δείτε επίσης; Γιώργος Γεωργίου: Την Τετάρτη στο νεκροταφείο Ζωγράφου η κηδεία του

Loading