Το Ιράν προχώρησε στην αποστολή διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης, στρατιωτικών συμβούλων και εξαρτημάτων για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις πηγές. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να ενισχύσει τη δυνατότητα των συμμάχων της, των Χούθι, να απειλήσουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι πηγές, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Πληροφοριών της Υεμένης και αναλυτές θεμάτων περιφερειακής ασφάλειας, δήλωσαν ότι το Ιράν μετέφερε αεροπορικώς στρατιωτικούς συμβούλους και εξοπλισμό με πτήση από την Τεχεράνη στις 13 Ιουλίου. Αυτή η εξέλιξη δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τις δύο ιρανικές πηγές, στην πτήση της Mahan Air συμμετείχαν 10-21 μέλη των Φρουρών, περιλαμβάνοντας και υψηλόβαθμους διοικητές.
Αρχικά, το αεροσκάφος επρόκειτο να προσγειωθεί στη Σαναά, που ελέγχεται από τους Χούθι, αλλά άλλαξε πορεία λόγω επιθέσεων από δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.
«Οι διοικητές των Φρουρών μεταβήκαν εκεί για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των Χούθι και να τους εκπαιδεύσουν στα νέα πυραυλικά συστήματα», ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει αποστείλει και χρυσό για τη χρηματοδότηση των Χούθι.
Οι πηγές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες για λόγους ασφαλείας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν είχε άμεσο σχόλιο. Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρέχει πυραυλικά οπλικά συστήματα στους Χούθι.
Δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από τους Χούθι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν δρουν για λογαριασμό του Ιράν και κατασκευάζουν μόνοι τους τα όπλα τους.
Τρεις ημέρες μετά την άφιξη των Φρουρών, το Reuters ανέφερε ότι η Τεχεράνη ζήτησε από τους Χούθι να είναι έτοιμοι να κλείσουν την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν. Οι Χούθι ανακοίνωσαν τον ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας ως αντίποινα για επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Σαναά, κλιμακώνοντας την απειλή τους με επιθέσεις σε σαουδαραβικά τάνκερ.
Ο Μοάμαρ αλ Ιριάνι, υπουργός Πληροφοριών της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, επιβεβαίωσε την αποστολή αξιωματικών των Φρουρών και εξοπλισμού, δηλώνοντας ότι η αποστολή τους είναι να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι και να τους προετοιμάσουν για απειλές κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
Αναλυτής θεμάτων ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι τα μέλη των Φρουρών έφτασαν στην Υεμένη αεροπορικώς στις 13 Ιουλίου, με το φορτίο του αεροσκάφους να περιλαμβάνει εξαρτήματα για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρόμοια με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τεχεράνη είχε αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους και στο παρελθόν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, δήλωσε ότι η πτήση της 13ης Ιουλίου μετέφερε στην Υεμένη μια αντιπροσωπεία των Χούθι που είχε μεταβεί στο Ιράν για την κηδεία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς και Υεμενίτες που είχαν νοσηλευτεί στο Ιράν.
Στις 3 Ιουλίου, το αεροσκάφος είχε μεταφέρει περίπου 200 άτομα στο Ιράν για την κηδεία. Δέκα ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τις τέσσερις πηγές, το αεροπλάνο επέστρεψε και εκτός από τα μέλη της υεμενίτικης αποστολής είχε και διοικητές των Φρουρών και στρατιωτικούς συμβούλους.
![]()
