Θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν ανοικτά τα σύνορα, συμφώνησαν στη Βιέννη οι αρχηγοί των κυβερνήσεων Αυστρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας

“Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μείνουν ανοικτά τα σύνορα”, τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς το απόγευμα στη Βιέννη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσέχο ομόλογό του Αντρέι Μπάμπιτς και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τις συνομιλίες τους, στις οποίες συμφώνησαν σε μία στενότερη μεταξύ τους συνεργασία στο μέλλον.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των τριών κεντροευρωπαϊκών χωρών είχαν την ευκαιρία να συντονίσουν τις θέσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, ειδικότερα στα θέματα της μετανάστευσης, της στάσης απέναντι στην Τουρκία και τις δυνατότητες εκ νέου ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας

propoli

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, εάν στο πλαίσιο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού καταστεί αναγκαίο το κλείσιμο των συνόρων, θα πρέπει να υπάρχει μία καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς με ανακοινώσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε σχέση με την ταξιδιωτική δραστηριότητα, ο καγκελάριος Κουρτς υποστήριξε επίσης την ανάγκη να υπάρχει συντονισμένη και καλύτερα εναρμονισμένη δράση, τονίζοντας πως πρέπει επειγόντως να αναμένεται μία δράση συντονισμένη και εναρμονισμένη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ερωτηθείς, για την έντονη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Τσεχία, παρατήρησε πως συνιστά μία “πρόκληση”, καθώς γίνονται πολλές καθημερινές μετακινήσεις από τη μία χώρα στην άλλη εργαζόμενων στην παραγωγή μέχρι τη νοσηλεία ή τη φροντίδα ανθρώπων, ενώ επισήμανε πως υπάρχει πολύ ταχεία άνοδος του αριθμού νέων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης στην Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς προειδοποίησε για περιορισμούς στην ταξιδιωτική ελευθερία, οι οποίοι, όπως είπε, θα ζημίωναν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και την οικονομία.

Και οι τρεις αρχηγοί κυβερνήσεων υποστήριξαν μία κοινή τακτική, συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης την καθιέρωση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, του αποκαλούμενου “συστήματος φωτεινού σηματοδότη”, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στην Αυστρία από την περασμένη Παρασκευή και παρέχει μία σαφή εικόνα ως προς την κατά τόπο κατάσταση των κρουσμάτων κορονοϊού.

“Θεωρούμε καλό για την Ευρώπη το εγχείρημα για ένα ευρωπαϊκό σύστημα φωτεινού σηματοδότη”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, ζητώντας αυτό να εφαρμοστεί σύντομα και να υπάρξει μία καλύτερη συνεργασία σε σχέση με τους ταξιδιώτες και την αξιολόγηση των κινδύνων σε πληττόμενες περιοχές.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός ζήτησε μία καλύτερη συνεργασία των επιδημιολόγων στην Ευρώπη και παρέπεμψε στο γεγονός ότι οι αξιολογήσεις είναι πολύ διαφορετικές, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γαλλία όπου ο χρόνος καραντίνας έχει περιοριστεί σε επτά ημέρες.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ μίας περιφερειακής διαφοροποίησης, επισημαίνοντας ότι από ιατρική σκοπιά δεν έχει κανένα νόημα ένα κλείσιμο των συνόρων μεταξύ χωρών που εμφανίζουν μία παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, ο Ίγκορ Μάτοβιτς απεύθυνε πρόσκληση προς τον Σεμπάστιαν Κουρτς να επισκεφθεί τη Σλοβακία, επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως η τελευταία επίσκεψη Αυστριακού καγκελάριου εκεί ήταν πριν από έξι χρόνια, και αυτό, κατά την άποψή του, για δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται γεωγραφικά τόσο κοντά (σ.σ. οι πρωτεύουσες τους Βιέννη και Μπρατισλάβα απέχουν μόλις 65 χιλιόμετρα μεταξύ τους) “είναι λίγο ντροπή”.

Η σημερινή συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων των τριών χωρών εντάσσεται στο αποκαλούμενο “Σχήμα Σλάβκοφ”, που είχε ιδρυθεί στην ομώνυμη τσέχική πόλη, όπου το 1805 είχε γίνει η “Μάχη των τριών κάιζερ”, και που στόχος του είναι η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Αυστρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Η Τσεχία μαζί με τη Σλοβακία (σ.σ. η πρώην ενιαία Τσεχοσλοβακία) αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστρίας με ένα ύψος εμπορικών συναλλαγών 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ 4.000 αυστριακές επιχειρήσεις έχουν θυγατρικές εταιρείες στην Τσεχία και στη Σλοβακία.

©Πηγή: amna.gr

Loading