Θεούτα: Παράνομη άφιξη ρεκόρ, παραπάνω από 2.700 μετανάστες έφτασαν σε μια μέρα από το Μαρόκο

Περισσότεροι από 2.700 μετανάστες, εκ των οποίων χίλιοι είναι ανήλικοι, εισήλθαν παράνομα σήμερα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, που βρίσκεται στη βόρεια Αφρική, από το γειτονικό Μαρόκο.

Οι παράνομοι μετανάστες εισήλιαν κολυμπώντας ή και πεζοί, όταν η παλίρροια το επέτρεπε, όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, επικαλούμενες αριθμό “ρεκόρ” για μια μέρα.

propoli

Η εφημερίδα El Pais και το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press επικαλούνται πηγές της αστυνομίας, οι οποίες κατηγορούν το Μαρόκο ότι προστατεύει παθητικά τα σύνορά του σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αφίξεις πολλαπλασιάστηκαν στο ισπανικό έδαφος, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Μάγρεμπ.

Οι πρώτες αφίξεις έγιναν από μετανάστες που είχαν αναχωρήσει μέσα στη νύχτα από ακτές που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα νότια της Θέουτα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας της Θέουτα, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο αριθμό.

Κανένας από τους συγκεκριμένους μετανάστες δε χρειάστηκε να νοσηλευτεί και “είναι καλά στην υγεία τους”, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Κατά την άφιξή τους στο ισπανικό έδαφος, συνελήφθησαν.

Μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων, αποτελούμενη κυρίως από νεαρούς άνδρες, αλλά και παιδιά και γυναίκες είχε εντοπιστεί νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ορισμένοι χρησιμοποίησαν φουσκωτά σωσίβια, άλλοι φουσκωτές βάρκες και άλλοι περπάτησαν εκεί όπου η θάλασσαείχε τραβηχτεί”.

Στα τέλη Απριλίου, 100 μετανάστες είχαν ήδη φθάσει στη Θέουτα κολυμπώντας από το Μαρόκο, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, κατά ομάδες των 20 έως 30 ατόμων, ενώ η πλειονότητα αυτών απελάθηκε τότε στο Μαρόκο.

Αυτές οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε μια συγκυρία διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της Μαδρίτης και του Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, βασικός σύμμαχος της Μαδρίτης στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να εκφράσει την “αγανάκτησή του” για την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί, του Μπραχίμ Γάλι, αρχηγού του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Η σύγκρουση στη δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που χαρακτηρίζεται ως “μη αυτόνομο έδαφος” από τα Ηνωμένα Έθνη ελλείψει οριστικής διευθέτησης, μαίνεται τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, το οποίο υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Το Πολισάριο ζητά δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, ενώ το Ραμπάτ, που θεωρεί τη Σαχάρα ‘εθνικό ζήτημα”, προτείνει αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας στους ψηλούς συνοριακούς φράκτες, που χωρίζουν τον θύλακα από το Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Θέουτα και η Μελίγια, ο άλλος ισπανικός θύλακας που βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου, αποτελούν τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη, ενώ οι εχθροπραξίες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading