Τι προσδοκά η Ελλάδα από την αυριανή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Η αυριανή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί η Ελλάδα προσδοκά συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία υπάρχει νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και φυσικά, η αγωνία της Κυβέρνησης είναι να μην βρεθεί προ εκπλήξεων κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων δηλώσεων, γιατί η ελληνική διπλωματία δεν θέλει να ακουστεί στην Αθήνα καμία αναφορά του Τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς.

propoli

Κάπως έτσι, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση κλίματος διαλόγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από την πάγια και σταθερή εθνική της θέση ότι η διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας προς επίλυση είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, ενώ ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης.

Προσθέτουν, επίσης, ότι οι διαφορετικές αντιλήψεις μας είναι δεδομένες, εκείνο όμως που εμείς επιδιώκουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις.

Αμοιβαία επωφελής θετική ατζέντα

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα με μέτρα εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με προσανατολισμό στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση. Όπως εξηγούν, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθούν γέφυρες που θα φέρουν πιο κοντά τους δυο λαούς. Προφανώς οι διαφορές παραμένουν. Όμως αν μη τι άλλο Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλούν ώστε να γεφυρώνονται τα χάσματα που δημιουργούνται.

Όπως ανέφερε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί αναπτύξει, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, τους τελευταίους μήνες με την Τουρκία να συνεχιστεί. “Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν πηγαίνει ο Ερντογάν στη Θράκη

Όσον αφορά στο θέμα που ανέκυψε με το εάν θα επισκεφθεί ο Ερντογάν τη Θράκη, μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Απομένει να φανεί αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού της ελληνικής πλευράς. 

Δείτε επίσης: Κ. Γκιουλέκας στην POLITIC: Έρχεται ο Ερντογάν

Loading