Το Ιράν ανακοίνωσε εκτοξεύσεις πυραύλων, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ, προγραμματίζοντας γυμνάσια στη Θάλασσα του Ομάν.
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την έκδοση αεροπορικής οδηγίας (ΝΟΤΑΜ) για προγραμματισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων σε περιοχές του νότιου τμήματος της χώρας, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ 05:30 και 15:30 (ώρα Ελλάδος) σήμερα. Η πληροφορία προέρχεται από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας FAA. Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε εν μέσω των αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτύξει μεγάλη στρατιωτική δύναμη κοντά στο Ιράν.
Η ιρανική κυβέρνηση διεξήγαγε ναυτικά γυμνάσια τη Δευτέρα στο Στενό του Ορμούζ και προγραμματίζει κοινά ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία για σήμερα Πέμπτη στη Θάλασσα του Ομάν και στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει αν θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τεχεράνη ή θα στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές.
Εν τω μεταξύ, οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, πραγματοποίησαν συνομιλίες την Τρίτη στη Γενεύη με εκπροσώπους της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως εποικοδομητικές, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία για τις κατευθυντήριες αρχές. Ωστόσο, ο Βανς επισήμανε ότι η Τεχεράνη δεν έχει εκπληρώσει τις βασικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.
![]()

