Τουρκία: Ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκιση

Με βαριά ποινή καταδικάστηκε ο ηγέτης των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σχετικά με δίκη που αφορούσε την εξέγερση του λαού το 2014.

Σε φυλάκιση 42 ετών για 47 ξεχωριστά αδικήματα στη δίκη που αφορούσε τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Τουρκία το 2014 με αφορμή το Κομπάνι καταδικάστηκε ο Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 7 χρόνια.

propoli

Εκτός από τον Ντεμιρτάς, συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδρος επίσης του HDP, καταδικάστηκαν οι: Γκιουλτάν Κισανάκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και του Αχμέτ Τουρκ, νυν δημάρχου και συμπροέδρου στο παρελθόν του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 28 ετών και 6 μηνών στον Ντεμιρτάς, 30 ετών και 3 μηνών στη Γιουκσέκνταγ, 12 ετών στην Κισανάκ και 10 ετών στον 82χρονο Τουρκ.

Στην ίδια δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Σιντζάν της Άγκυρας, δικάζονταν συνολικά 108 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στην οργάνωση ΡΚΚ και υποκίνηση των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στις 6-8 Οκτωβρίου του 2014. Οι 72 από τους κατηγορούμενους ήταν απόντες καθώς διαφεύγουν της σύλληψης.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητούσε επτά φορές ισόβια κάθειρξη με επιβαρυντικούς περιορισμούς για τους Ντεμιρτάς και Γιουκσκεντάγ, μία φορά στον καθένα για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους» και έξι φορές στον καθένα για έξι άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Δείτε επίσης: Γ. Βρούτσης: «Το ποδήλατο κυρίαρχο μέσο άθλησης για όλους τους πολίτες»

Loading