Νέο γύρο πίεσης στον Καναδά άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2027 τα αυτοκίνητα που παράγονται στον Καναδά θα φορολογούνται με 50%. Η κίνηση έρχεται ενώ η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει σε υψηλούς τόνους.
Ο Καναδάς γδύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εδώ και χρόνια, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Truth Social, τη δική του πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2027 όλα τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, μεγάλα και μικρά, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ο χάλυβας θα έχουν αύξηση 50% στη φορολογία τους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο καναδικός χάλυβας που εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη υπόκειται σε δασμό έως και 50%.
Σε δεύτερη ανάρτηση, ο Τραμπ έγραψε: Κατασκευάστε στις ΗΠΑ και υπάρχουν ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ. Ο Καναδάς δεν θα αντιμετωπίζεται πια ως Πολιτεία!.
Συνέχισε σε ακόμα πιο αιχμηρό τόνο, υποστηρίζοντας ότι στο εμπόριο, και από άλλες απόψεις, επίσης, είναι από τα χειρότερα κράτη στον κόσμο να έχεις συναλλαγές μαζί του. Προσέθεσε ακόμη: Νιώθουν ότι έχουν δικαίωμα, κι όμως, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!.
Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες για μια εμπορική συμφωνία κατέρρευσαν το βράδυ της Παρασκευής, με κάθε πλευρά να αποδίδει ευθύνες στην άλλη. Την ίδια στιγμή, ο Καναδάς προετοιμάζει δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στους δασμούς 50% που επέβαλε ο Τραμπ σε άλλα καναδικά προϊόντα.
![]()
