Τραμπ: «Συμφωνία Ισραήλ–Χεζμπολάχ για παύση πυρός» – Πιέζει Νετανιάχου να σταματήσει τις επιθέσεις

Τραμπ: «Συμφωνία Ισραήλ–Χεζμπολάχ για παύση πυρός» – Πιέζει Νετανιάχου να σταματήσει τις επιθέσεις

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας πλήγμα κατά της λιβανικής πρωτεύουσας

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για παύση των εκατέρωθεν επιθέσεων. Όπως ανέφερε, παρενέβη προσωπικά προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Βηρυτό, ενώ έκανε λόγο και για επαφές με εκπροσώπους της σιιτικής οργάνωσης.

Οι τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο περιβάλλον στην περιοχή, την ώρα που είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου σχετικά με τη συνέχιση των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας πλήγμα κατά της λιβανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τελικά υποχώρησαν. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είχε συνομιλίες και με εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, οι οποίοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις, με αντάλλαγμα αντίστοιχη παύση πυρός από το Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η κατάσταση να διαρκέσει μακροπρόθεσμα.

Νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για «πολύ παραγωγική» συνομιλία με τον Νετανιάχου και είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη δυνάμεων στη Βηρυτό, με τις μονάδες που βρίσκονταν καθ’ οδόν να λαμβάνουν εντολή επιστροφής. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι οι επαφές ΗΠΑ–Ιράν συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Σε παράλληλο επίπεδο, η Χεζμπολάχ φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερης εκεχειρίας. Ο βουλευτής της οργάνωσης Χασάν Φαντλάλα δήλωσε ότι θα μπορούσε να στηριχθεί μια συνολική κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, υπό την προϋπόθεση αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι η εφαρμογή της παύσης των εχθροπραξιών θα κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η Χεζμπολάχ φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μέσω διαμεσολάβησης στις ΗΠΑ ότι είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, εφόσον δεν υπάρξουν βομβαρδισμοί στη Βηρυτό και τα προάστιά της.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Axios έκανε λόγο για ιδιαίτερα έντονη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να επέκρινε σφοδρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι οι ενέργειές του απομονώνουν διεθνώς το Ισραήλ και υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε την επικοινωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ, επιμένοντας πως η στρατιωτική του στάση παραμένει αμετάβλητη. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του, ο Τραμπ φαίνεται να προωθεί ένα πιο έντονο πλαίσιο αποκλιμάκωσης, επιχειρώντας να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και να διατηρήσει ανοιχτούς διπλωματικούς διαύλους στην περιοχή.

Loading

Play