Τσαντ: 50 νεκροί και 100 τραυματίες από τις αιματηρές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί και άλλοι 100 οι τραυματίες από τις αιματηρές διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα σε διάφορες πόλεις του Τσαντ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σάλεχ Κεμπζαμπό

Ο Κεμπζαμπό ανακοίνωσε ότι «αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα» σημαντικών ομάδων της αντιπολίτευσης ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες.

propoli

«Υπάρχουν καμιά πενηνταριά νεκροί ιδίως στην Ντζαμένα, το Μουντού και την Κούμρα και 100 τραυματίες», είπε. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18.00 μέχρι τις 6 το πρωί «θα ισχύει μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η τάξη» στις πόλεις αυτές και στην Ντόμα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση «θα επιβάλει την τάξη» σε όλη τη χώρα «και δεν θα ανεχθεί πλέον καμία παρεκτροπή, απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τη λύπη τους για τις ταραχές και ζήτησαν να διενεργηθεί έρευνα για τους θανάτους πολιτών στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και ζητούσαν να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο. «Οι αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συγκέντρωσης. Οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας» ανέφερε στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Αζίζ Μαχάματ Σάλεχ υποστήριξε ότι στην πρωτεύουσα Ντζαμένα «οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια, στο κυβερνείο, στην έδρα του κόμματος του πρωθυπουργού και του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης». Χαρακτήρισε μάλιστα «στάση» τη διαδήλωση την οποία είχαν απαγορεύσει οι αρχές.

Δείτε επίσης: Ντζαμένα: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε διαδηλώσεις – Πυρπολήθηκε η έδρα του κόμματος του πρωθυπουργού

Loading