Τυνησία: Μαραθώνιος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Οι αρχές της Τυνησίας, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη εδώ και αρκετούς μήνες με οξεία υγειονομική κρίση, αποδύθηκαν χθες Κυριακή σε μαραθώνιο εμβολιασμού για την COVID-19, κηρύσσοντας τη ημέρα με «ανοικτές πόρτες», αφού έλαβαν πάνω από έξι εκατομμύρια δόσεις από αραβικές και δυτικές χώρες.

Συνολικά 551.008 άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω εμβολιάστηκαν σε 335 κέντρα χθες στον μαραθώνιο αυτό, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Κάις Σάγεντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

propoli

Η προσέλευση ήταν τεράστια το μεσημέρι, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Στις 13:00 (τοπική ώρα· 14:00 ώρα Ελλάδας), είχαν λάβει μια δόση εμβολίου 302.751 πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος Σάγεντ ανέλαβε ο ίδιος την εκτελεστική εξουσία την 25η Ιουλίου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εξαιτίας της κορύφωσης της φονικής πανδημίας. Πολλοί Τυνήσιοι εξέφραζαν οργή για την «ανικανότητα» της κυβέρνησης και την παράλυση του κοινοβουλίου, που σπαρασσόταν από εσωτερικές πολιτικές έριδες.

Έκτοτε δημιούργησε κλιμάκιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό του στρατού.

«Μέσα σε 15 ημέρες παραλήφθηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια δόσεις και, τις προσεχείς ημέρες, αναμένονται δύο εκατομμύρια ακόμη και κατόπιν άλλα τέσσερα εκατομμύρια», απαριθμούσε ο κ. Σάγεντ την περασμένη Πέμπτη, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τυνησιακή προεδρία.

Ο αρχηγός του κράτους παρότρυνε τους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν μαζικά. «Μη διστάζετε ούτε στιγμή», είπε.

Εν μέσω καθυστέρησης στην εκστρατεία ανοσοποίησης, η Τυνησία υπέστη βαρύτατο χτύπημα όταν άρχισε να εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα: από τον Μάρτιο, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας υπερδιπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τους 20.000 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 2.546 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 122 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό να φθάνει έτσι τους 20.931 νεκρούς επί συνόλου 610.660 μολύνσεων.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επί του παρόντος έναν από τους χειρότερους δείκτες θνητότητας στον κόσμο.

Όμως, με τα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που φθάνουν χάρη σε δωρεές των τελευταίων εβδομάδων, η Τύνιδα ελπίζει να έχει ανοσοποιηθεί περί το 50% του πληθυσμού τον Οκτώβριο.

Ένας πρώτος μαραθώνιος εμβολιασμού, που είχε οργανωθεί την τελευταία στιγμή στα τέλη Ιουλίου, είχε σημαδευτεί από έλλειψη οργάνωσης, τεράστιες ουρές, έλλειψη επαρκών ποσοτήτων δόσεων και στοίχισε τη θέση του στον τότε υπουργό Υγείας, καθώς έφερε στο φως την απουσία στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πριν από τον χθεσινό μαραθώνιο, κάπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης τον Μάρτιο.

Δείτε επίσης: 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading