Τζιμ Ρις: Απαραίτητη η βοήθειά μας στους Έλληνες – Όχι στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Τζιμ Ρις: Απαραίτητη η βοήθειά μας στους Έλληνες – Όχι στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, δήλωσε την αντίθεσή του στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. «Εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να διατηρώ αυτή την παύση για πολλούς διαφορετικούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο Ρις υπογράμμισε ότι αυτές δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως είπε, «οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας εδώ και πολύ καιρό σε πολλά από αυτά τα θέματα», αναφερόμενος στην ανάγκη να ακούσει τις απόψεις της κ. Γκίλφοϊλ για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Επίσης, έδωσε συμβουλές στην προτεινόμενη πρέσβη, αναφέροντας ότι ο προηγούμενος πρέσβης μας στην Τουρκία, Γιώργος Τσούνης, είχε αναπτύξει στενές σχέσεις στην περιοχή. «Γι’ αυτό θα σας παροτρύνω να αναπτύξετε το ίδιο είδος επαφής με τον πρέσβη μας στην Τουρκία», παρατήρησε.

Ο γερουσιαστής εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή του για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας: «Η Τουρκία χρησιμοποιούσε τη δύναμή της, επειδή όλα πρέπει να συμβαδίζουν ομόφωνα στο ΝΑΤΟ, για να κρατήσει αυτές τις δύο χώρες έξω».

Loading

Play