Β. Πούτιν: Δημιουργούμε ουδέτερη ζώνη στην περιοχή του Χαρκόβου

   

propoli

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στη βορειοανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια ουδέτερη ζώνη για να προστατεύσουν την Ρωσία από τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι η Δύση «δεν είναι στα καλά της» αν νομίζει ότι μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Μόσχα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Κίνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο μετά τις επανειλημμένες φονικές ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

«Αυτό που συμβαίνει προς την κατεύθυνση του Χάρκιβ (Χαρκόβου) είναι δικό τους (της Ουκρανίας) λάθος, επειδή βομβαρδίζουν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν οικισμούς στις συνοριακές περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ», είπε ο Πούτιν.

«Οι άμαχοι πεθαίνουν εκεί. Είναι προφανές. Βομβαρδίζουν απευθείας το κέντρο της, πόλης, κατοικημένες περιοχές. Και έχω πει δημοσίως ότι αν αυτό συνεχισθεί, θα αναγκασθούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια ουδέτερη ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Όταν ρωτήθηκε αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή κοντά στο Χάρκιβ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε:

«Όσον αφορά το Χάρκιβ, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα».

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ασκώντας πιέσεις πέρα από τα σύνορα στο βορειοανατολικό της τμήμα με μικρές ομάδες αποτελούμενες από εξαιρετικά ευκίνητες μονάδες, μια κίνηση που ανάγκασε την Ουκρανία να στείλει εκεί στρατεύματα από άλλες περιοχές.

Ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στην ουκρανική επανάσταση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

 

ΕΙΡΗΝΗ;

 

Ο Πούτιν είπε ότι συζήτησε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα με τον Σι Τζινπίνγκ συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και ότι ο Σι αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συζητήσεις που είχε κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη. Επαίνεσε τον Σι για την ευέλικτη προσέγγισή του ώστε να βρεθεί ένα τέλος στην σύγκρουση.

Ωστόσο ο Πούτιν επέκρινε την Δύση την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για το ναυάγιο του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στο οποίο κατέληξαν οι ομάδες των διαπραγματευτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία του 2022.

«Ήθελαν να κερδίσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, να επιτύχουν στρατηγική ήττα, αλλά δεν τα κατάφεραν» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην Δύση και την Ουκρανία. «Είναι στα καλά τους»;

Είπε ότι οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις το 2022 ήταν μια πιθανή βάση για ειρήνη , αν και είπε πως οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο – όπου η Ρωσία ελέγχει το 18% του εδάφους της Ουκρανίας.

«Φυσικά, θα προχωρήσουμε με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται επί τόπου. Αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία, είπε, υποψιάζεται ότι η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδος κορυφής η οποία όπως ελπίζει η Ελβετία θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, έχει στόχο να εκδώσει ένα τελεσίγραφο προς την Ρωσία.

Είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες αλλά δεν έχει προσκληθεί. Ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στην σύνοδο της Ελβετίας, είπε ότι η πολιτική αφορά συγκεκριμένες πραγματικότητες και όχι υποθετικές καταστάσεις.

«Αλλά είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε (για την ειρήνη), ποτέ δεν αρνηθήκαμε» είπε ο Πούτιν.

Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, είπε, μπορεί να υπογραφεί μόνο με τις «νόμιμες αρχές» της Ουκρανίας.

 

Μ.ΜΕΝ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading