Βαλτιμόρη: Έντονη ανησυχία για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου

Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσει στους αναλυτές μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη.

Οι αναλυτές λένε πως αυτή η γέφυρα ήταν η είσοδος στο λιμάνι το οποίο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση στις ΗΠΑ και το ένατο σε όλο τον κόσμο.

propoli

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους μάλιστα, θα ανασταλεί η λειτουργία του λιμανιού «μέχρι νεωτέρας».

Μιλώντας στο ΒΒC ο γενικός διευθυντής του Institute of Export and International Trade, Μάρκο Φροτζόνε, υποστήριξε ότι η αναστολή αυτή «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια εφοδιστική αλυσίδα».

Όπως σημείωσε «περισσότερα από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα μεταφέρθηκαν μέσω της Βαλτιμόρης το 2023. Μιλάμε για σημαντικές μάρκες από ΗΠΑ και Ευρώπη, από τη General Motors και την Ford στην Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat, και την Audi».

Όπως είπε ο ίδιος, πρέπει να αναφερθεί και το ότι «η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 500.000 τόνοι LNG διακινούνται σε μηνιαία βάση από την Βαλτιμόρη οπότε οι επιπλοκές από ό,τι πρόκειται να συμβεί θα είναι σημαντικές και θα κλιμακωθούν πριν να επανέλθει η κανονική λειτουργία του λιμανιού».

Παράλληλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης εργάζονται 15.000 άτομα και συνολικά όσοι επηρεάζονται από τη διακοπή της λειτουργίας του υπολογίζονται σε άλλα 140.000.

Aliri

Η δανέζικη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Maersk, φορτίο της οποίας μετέφερε το Dali, ανακοίνωσε πως «θα αφαιρέσουμε τη Βαλτιμόρη από όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές διάστημα» ενώ εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο άνθρακα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για διαταραχή στις εξαγωγές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (σ.σ. η διακοπή της λειτουργίας του λιμανιού της Βαλτιμόρης) θα έχει σημαντικές και παρατεταμένες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πιτ Μπούτιζετζ.

Δείτε επίσης: Είναι ανθεκτική η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου; Τι θα συμβεί σε περίπτωση Βαλτιμόρης

Loading