Είναι ανθεκτική η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου; Τι θα συμβεί σε περίπτωση Βαλτιμόρης

Η είδηση κατάρρευσης της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη μετά από πρόσκρουση σε αυτήν μεγάλου πλοίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Κάτω από χιλιάδες γέφυρες σε όλον τον κόσμο περνούν καθημερινά χιλιάδες πλοία κάθε μεγέθους.

propoli

Το γεγονός, όμως, ότι μια γέφυρα σχετικά νέας κατασκευής, μόλις του 1977, σε μια προηγμένη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέρρευσε μετά από πρόσκρουση πλοίου δημιουργεί εύλογες απορίες για το πόσο ασφαλείς είναι τελικά οι γέφυρες που θεμελιώνονται σε βαθιά νερά.

Μια τέτοια γέφυρα, έχει και η Ελλάδα. Είναι η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, ένα εθνικό επίτευγμα και όνειρο τουλάχιστον ενός αιώνα που έγινε πράξη πριν από δυο δεκαετίες. H γέφυρα Ρίου Αντιρρίου που η κατασκευή της ξεκίνησε το 1998 και τέθηκε σε λειτουργία στις 7 Αυγούστου 2004, δηλαδή μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αποτελεί ένα θαύμα της μηχανικής καθώς έχει θεμελιωθεί σε θάλασσα με μεγάλο βάθος (65 μέτρων) και έχει σχεδιαστεί να αντέξει σε ακραίους ανέμους έως 180 χιλιομέτρων την ώρα, μεγάλους σεισμούς, ακόμη και τεκτονικές μετακινήσεις. Το εύλογο ερώτημα για πολλούς, όμως, είναι αν η σύγκρουση που έγινε χθες στη γέφυρα της Βαλτιμόρης γινόταν στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ποια θα ήταν η κατάληξη.

Με βάση, λοιπόν, τις προδιαγραφές της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα στην ιστοσελίδα gefyra.gr της ομώνυμης εταιρείας που διαχειρίζεται τη γέφυρα, η πρόσκρουση του πλοίου που προσέκρουσε χθες στη γέφυρα της Βαλτιμόρης θα είχε πολύ μικρότερες συνέπειες και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλούσε την κατάρρευσή της, όπως έγινε στη Βαλτιμόρη. Η γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” είναι σχεδιασμένη για να αντέξει σε πολύ πιο σφοδρές προσκρούσεις μεγαλύτερων πλοίων.

Συγκεκριμένα, η ελληνική γέφυρα έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, προκειμένου να αντέξει πρόσκρουση πλοίου έως 180.000 dwt (deadweight tonnage) το οποίο κινείται με ταχύτητα έως 16 κόμβων (περίπου 29 χιλιόμετρα την ώρα). Αυτό, όπως αναφέρεται στο gefyra.gr, μεταφράζεται σε οριζόντιο στατικό φορτίο 28.000 τόνων που εφαρμόζεται σε ύψος 67 μέτρων από τη βάση των βάθρων της γέφυρας (περίπου 3 μέτρα πάνω από την συνήθη επιφάνεια της θάλασσας. Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο τάνκερ μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα συνήθως τους 20 κόμβους και ένα containership έως και 30 κόμβους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση κάτω από γέφυρες ή στενά θαλάσσια περάσματα όπως στο στενό του Ρίου-Αντιρρίου κινούνται με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο Dali που προσέκρουσε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης με αποτέλεσμα της κατάρρευσή της είναι, σύμφωνα με τον ιστότοπο www.vesselfinder.com, χωρητικότητας 116851 dwt, δηλαδή περίπου κατά 35% μικρότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει σε πρόσκρουση η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Να σημειωθεί ότι έχει γίνει πρόσκρουση πλοίου σε βάθρο της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου. Η πρόσκρουση έγινε τον Φεβρουάριο του 2013. Ήταν το Ε/Γ Άντζελα και από την πρόσκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο σκάφος.

Πηγή: capital.gr

Δείτε επίσης: Βαλτιμόρη: Τι συνέβη και κατέρρευσε η γέφυρα – Επηρεάζεται το παγκόσμιο εμπόριο

Loading