Βατικανό: Ανακαλύφθηκαν «ερωτικά πάρτι» στον καθεδρικό του Νιούκαστλ

Το Βατικανό ερευνά φήμες για «ερωτικό πάρτι» σε βρετανικό καθεδρικό ναό, το οποίο φέρεται να συνέβη κατά τη διάρκεια του lockdown

Ο κοσμήτορας του καθεδρικού ναού της Αγίας Μαρίας φέρεται να προσκάλεσε πιστούς σε ιδιωτικά, ερωτικά πάρτι την περίοδο του lockdown

propoli

Στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις συνθήκες παραίτησης του Robert Byrne από την θέση του Επισκόπου του Νιούκαστλ, η Καθολική Εκκλησία εξετάζει κάποιες φήμες, που αναφέρουν ότι ένας από τους ιερείς του, κάλεσε πιστούς σε ένα ιδιωτικό πάρτι στο κατάλυμά του.

Πολλά άτομα λέγεται ότι κατήγγειλαν πως ο πατέρας Michael McCoy, κοσμήτορας του καθεδρικού ναού του Νιούκαστλ, τους πλησίασε για να τους καλέσει σε πάρτι κατά την εποχή του lockdown, οπότε και δεν επιτρέπονταν οι συγκεντρώσεις.

Πηγή της επισκοπής είπε στους Sunday Times: πως «Πολλές καταγγελίες έγιναν από άτομα εντός της επισκοπής μετά από πληροφορίες σχετικά με ένα ερωτικό πάρτι που λάμβανε χώρα στους χώρους διαβίωσης των ιερέων στον Καθεδρικό Ναό του Νιούκαστλ».

Ο 57χρονος Michael McCoy, αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2021 τέσσερις ημέρες αφότου ανακάλυψε ότι βρισκόταν υπό έρευνα από το τμήμα προστασίας παιδιών και ενηλίκων της αστυνομίας της Northumbria για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Είχε διοριστεί από τον Byrne το 2019, αντικαθιστώντας τον δημοφιλή πατέρα Dermott Donnelly, τον μεγαλύτερο αδερφό του τηλεοπτικού παρουσιαστή Declan Donnelly. Ο Donnelly πέθανε μετά από ασθένεια τον Ιούλιο του 2022.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Byrne παρευρέθηκε στο πάρτι, παραιτήθηκε από επίσκοπος τον Δεκέμβριο, λέγοντας στους πιστούς του ότι το γραφείο τού «έχει γίνει πολύ μεγάλο βάρος».

Σε μια επιστολή προς τον κλήρο, την οποία διάβασε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας στο Νιούκαστλ, είπε πως «Η κρίση μου μού δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσω ότι τώρα αισθάνομαι ανίκανος να συνεχίσω να υπηρετώ τον λαό της επισκοπής με τον τρόπο που θα ήθελα».

Διορίστηκε το 2019, αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως βοηθός στην αρχιεπισκοπή του Μπέρμιγχαμ και ως προεστός του Ρητορείου της Οξφόρδης από το 1993 έως το 2011.

Σε μια επιστολή που επικαλούνται οι Sunday Times, ο αρχιεπίσκοπος του Λίβερπουλ, Malcolm McMahon, ο οποίος διευθύνει την επισκοπή έως ότου διοριστεί ο διάδοχος του Byrne και ηγείται της έρευνας για την παραίτησή του, είπε ότι του ζητήθηκε από τους συμβούλους του Πάπα να προετοιμάσει «μια εις βάθος αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του Επισκόπου Byrne».

Η Καθολική Υπηρεσία Προτύπων Διασφάλισης (CSSA) ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έναν «απρογραμματισμένο έλεγχο διασφάλισης» στην επισκοπή.

Ο Steve Ashley, διευθύνων σύμβουλος της CSSA, δήλωσε ότι το σώμα είναι ανεξάρτητο και είχε «πλήρη αυτονομία». «Το εύρος του ερευνητικού έργου θα καλύψει τυχόν καταχρήσεις, ανησυχίες για τη διασφάλιση και την κουλτούρα της διαφύλαξης στην επισκοπή ως σύνολο».

Η μητρόπολη είπε ότι παραπέμπεται οικειοθελώς στην CSSA και στην Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και θα «συνεχίσει να εργάζεται παραγωγικά και γρήγορα και με τους δύο οργανισμούς, μαθαίνοντας όπου χρειάζεται, όχι από φήμες και παραπληροφόρηση, αλλά από τα γεγονότα και τα στοιχεία που παρέχονται».

Δείτε επίσης: Καλιφόρνια: Nεκρός o ύποπτος για το μακελειό – Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ

Loading