Βάζει στο ενεργειακό παιχνίδι την Τουρκία ο Πούτιν – Δεν απορρίπτει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο

Η Ρωσία έχει σχέδια να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, αντί για έναν χώρο αποθήκευσης, όπως ανέφερε ο Πούτιν.

Το πρότζεκτ αυτό προέκυψε από την πρόταση που ο Ρώσος πρόεδρος είχε κάνει πέρυσι στην Τουρκία.

propoli

Στόχος της Μόσχας είναι να εντοπίσει νέους διαδρόμους για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ανέφερε παράλληλα ότι έχει προγραμματίσει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη.

Δεν απορρίπτει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Επισημαίνει πως η πρωτοβουλία των Αφρικανών ηγετών και η πρόταση της Κίνας μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επίτευξη ειρήνης.

Ωστόσο, ο Πούτιν υπογραμμίζει πως είναι δύσκολο να υπάρξει εκεχειρία όταν ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται, και για να ξεκινήσουν συνομιλίες, πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σχολιάζει ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική αλλαγή στο μέτωπο των συγκρούσεων μέχρι στιγμής και αναφέρει τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στα οχήματα και άρματα.

Σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών, ο Πούτιν επισημαίνει πως η αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία εξαγωγής μέσω της Μαύρης Θάλασσας οδήγησε σε αύξηση των τιμών και οι ρωσικές εταιρείες θα κερδίσουν περισσότερο.

Τα κέρδη αυτά η Ρωσία υπόσχεται να τα μοιραστεί με φτωχότερες χώρες μέσω της παροχής δωρεάν σιτηρών. Η Ρωσία διατηρεί την κορυφαία θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές σιτηρών.

Δείτε επίσης: Καναδάς: Πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς

Loading