Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση σταματά το μποϊκοτάζ των εκλογών – «Δεν θα είναι δίκαιες, αλλά είναι ένα πεδίο αγώνα»

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κυβερνητών που αναμένεται να διεξαχθούν την 21η Νοεμβρίου.

H ανακοίνωση αυτή από την αντιπολίτευση έρχεται έπειτα από τρία χρόνια μποϊκοτάζ των εκλογών από  πλευράς της και εκκλήσεων σε αποχή ελλείψει, σύμφωνα με την ίδια, διαδικαστικών εγγυήσεων.

propoli

«Αναγγέλλουμε στους πολίτες της χώρας και στη διεθνή κοινότητα τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία (…) της 21ης Νοεμβρίου 2021 με το Στρογγυλό Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD)», τη συμμαχία στην οποία ανήκουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καράκας.

Η αντιπολίτευση απείχε από τις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, και από τις βουλευτικές εκλογές του 2020, χάνοντας το κοινοβούλιο, τη μόνη εξουσία που έλεγχε από το 2015.

«Γνωρίζουμε ότι και αυτές οι εκλογές δεν θα είναι δίκαιες»

Επέλεξε να μη συμμετάσχει διότι έριζε ότι στις δύο ψηφοφορίες, τα αποτελέσματα των οποίων χαρακτήρισε προϊόντα «νοθείας», δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της διαδικασίας. 

Οι εκλογές του Νοεμβρίου «γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι ούτε δίκαιες, ούτε συμβατικές. Η δικτατορία έχει επιβάλει σοβαρά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την έκφραση της αλλαγής που θέλει ο λαός της Βενεζουέλας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «δικτατορία» την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο, που από την πλευρά του κατηγορεί μερίδα της πως συνωμοτεί με την Ουάσινγκτον προκειμένου να τον ανατρέψει.

Ωστόσο «κατανοούμε ότι θα είναι πεδίο αγώνα, χρήσιμο για να φθάσουμε σε αληθινή λύση της σοβαρής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», μέσω «ελεύθερων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών», προστίθεται στο κείμενο.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε ενώ η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο και η αντιπολίτευση ετοιμάζονται να επαναλάβουν (3η-5η Σεπτεμβρίου) τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν τον περασμένο μήνα στο Μεξικό με διαμεσολάβηση της Νορβηγίας για να συμφωνήσουν για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και τις θεσμικές και διαδικαστικές εγγυήσεις, με αντάλλαγμα την άρση – μέρους τουλάχιστον – των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας.

Οι προσεχείς εκλογές αποκάλυψαν ρήγματα στην αντιπολίτευση: στελέχη της, αψηφώντας τη γραμμή, άρχισαν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία.

Η αντιπολίτευση τα προηγούμενα δύο και πλέον χρόνια προσπάθησε να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο να παραιτηθεί μέσω διεθνούς πίεσης ή καλώντας τον στρατό να τον ανατρέψει, χωρίς ωστόσο επιτυχία. 

Ο Νικολάς Μαδούρο καλωσόρισε την απόφαση της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες εκκλήσεις της να επιβληθούν κυρώσεις και να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση.

«Η απόφαση να συμμετάσχει στις εκλογές και πάλι αξίζει επιδοκιμασία», είπε ο πρόεδρος. «Θα κάτσω στην πολυθρόνα μου με ποπ-κορν στο χέρι για να παρακολουθήσω τον Χουάν Γκουαϊδό να ψηφίζει», πρόσθεσε ειρωνικά ο Μαδούρο. 

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αυτοανακηρύχθηκε το 2019 μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε ως ο νόμιμος αρχηγός του κράτους από περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία εξουσία.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τη διπλωματική πίεση, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες, η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο παρέμεινε στην εξουσία.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading