Βίλνιους – Ryanair: Η Λιθουανία ζητά από τις χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Η Λιθουανία κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν από κοινού να αποφεύγουν οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, κάνοντας λόγο για “βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την ΕΕ”.

Ο λόγος φυσικά είναι ότι ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στο Βίλνιους αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ και ένας αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος, ο Ρομάν Προτάσεβιτς, συνελήφθη.

propoli

Η πρόταση για την κοινή διακήρυξη θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ζητηθεί επίσης να αναγνωριστεί το επεισόδιο αυτό ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Το Βίλνιους ζήτησε εξάλλου από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να καλέσουν τους πρεσβευτές της Λευκορωσίας και να διαμαρτυρηθούν, καθώς χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να εκτραπεί μια πολιτική πτήση. «Πρόκειται για βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την ΕΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Δείτε επίσης: Σαρλ Μισέλ: “Οι αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον Προτασέβιτς, θα έχει συνέπειες το περιστατικό”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Aliri