Βηρυτός: Πολίτες ζητούν απαντήσεις για την εγκληματική αμέλεια

«Βράζουν» οι πολίτες της Βηρυτού μετά την τραγωδία της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού και τις νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο που παρέμενε επί χρόνια στο λιμάνι παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ενός εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, που παρέμενε αποθηκευμένο επί χρόνια υπό μη ασφαλείς συνθήκες σε μία αποθήκη στο λιμάνι της πρωτεύουσας ήταν η αιτία της καταστροφής. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τις αρχές για διαφθορά, αμέλεια και κακοδιαχείριση. 

propoli

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση, η φονική έκρηξη σκότωσε τουλάχιστον 145 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 5.000. Ο αριθμός ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. 

Η χώρα βρίσκεται από σήμερα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

«Η Βηρυτός κλαίει, η Βηρυτός ουρλιάζει, άνθρωποι είναι σε υστερία και είναι κουρασμένοι», δήλωσε στο BBC η κινηματογραφίστρια Jude Chehab, απαιτώντας οι υπεύθυνοι της τραγωδίας να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. 

Η Chadia Elmeouchi Noun, μία κάτοικος Βηρυτού που μετά την έκρηξη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο λέει: «Το γνώριζα πάντα ότι μας κυβερνούν ανίκανοι άνθρωποι, ανίκανη κυβέρνηση […] Αυτό όμως που έκαναν τώρα είναι απολύτως εγκληματικό». 

Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των αρχών 

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. 

Σε δήλωσή του το Παρατηρητήριο κάνει ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της λιβανέζικης δικαιοσύνης να διεξαγάγει μία αξιόπιστη και διαφανή δική του έρευνα». 

Το νιτρικό αμμώνιο –το οποίο χρησιμοποιείται ως λίπασμα στην γεωργία αλλά και ως εκρηκτική ύλη- μετά την κατάσχεσή από ένα ρωσικό πλοίο το 2013 παρέμενε αποθηκευμένο στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας επί έξι χρόνια. 

Τόσο ο επικεφαλής του λιμανιού όσο και ο επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας δήλωσαν στα τοπικά Μέσα ότι είχαν επανειλημμένως απευθυνθεί στο νομικό σύστημα της χώρας, ζητώντας την απομάκρυνση ή την πώληση του φορτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. 

Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού Hassan Koraytem είπε στην κρατική τηλεόραση του Λιβάνου ότι γνώριζε πως το υλικό ήταν επικίνδυνο όταν με δικαστική απόφαση διατάχτηκε η αποθήκευσή, «όχι όμως σε αυτόν τον βαθμό». 

Κυβερνήσεις στέλνουν βοήθεια στους διασώστες

Με την έκρηξη να έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πολλές κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο στέλνουν αποστολές στο Λίβανο, προκειμένου να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο των ήδη εξαντλημένων διασωστών.

Δείτε επίσης: Βηρυτός: Διάσωση κοριτσιού που ήταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια για 24 ώρες

Loading