Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι επιτρέπει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας γελοιωδώς ανεπαρκής βοήθεια σε σχέση με τις ανάγκες στον παλαιστινιακό θύλακα, μόνον για να μην κατηγορηθεί για λιμό που επιβλήθηκε στον πληθυσμό.
Η βοήθεια που εγκρίθηκε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, γύρω στα εκατό φορτηγά από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, συνιστά μόνον ένα προπέτασμα καπνού, καθώς η πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται.
Το βασικό μέρος του πληθυσμού της Γάζας, που ανέρχεται σε πάνω από 2 εκατομμύρια, εξαρτάται σχεδόν τελείως από τη βοήθεια που εισέρχεται στον μικρό αυτόν παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Η MSF σημειώνει επίσης ότι τουλάχιστον 20 ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα υπέστησαν ζημιές ή τέθηκαν εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα από την προώθηση των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων, την εντατικοποίηση των αεροπορικών πληγμάτων και τις γενικευμένες εντολές εκκένωσης.
Η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε τις εντολές εκκένωσης σε μεγάλη κλίμακα που δίδονται από τον ισραηλινό στρατό, οι οποίες περιορίζουν τις δυνατότητες παροχής φροντίδας.
Η ομάδα διαχείρισης τόπων εκτοπισμένων υπολογίζει ότι πάνω από 138.900 άνθρωποι εκτοπίστηκαν βιαίως μεταξύ της 15ης και της 20ης Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ