Βουλγαρία: Σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη – Κυριλλική επιγραφή του 10ου αιώνα

Ένα σπάνιο εύρημα εντόπισαν αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα μια επιγραφή στα κυριλλικά που χρονολογείται από την εποχή του Τσάρου Συμεών Α’ του Μεγάλου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ιβαϊλο Κάνεφ το σημείο που εντοπίστηκε το εύρημα ήταν είναι ένα οχύρωμα σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Μπαλάκ Ντερέ δίπλα στο χωριό Χούχλα, κοντά στο Ιβαΐλοβγκραντ στη νότια Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα φυλαχτό από μολύβδινη πλάκα διπλωμένο στη μέση, που εντόπισε ο Κάνεφ καθώς εξερευνούσε την τοποθεσία στο Μπαλάκ Ντερέ.

propoli

Η επακόλουθη διαδικασία συντήρησης από την καθηγήτρια Βεσελίνα Ινκοβα έφερε στο φως μια επιγραφή με κυριλλικά γράμματα. Στη συνέχεια, ενώ το αποκρυπτογραφούσε ο καθηγητής Γκεόργκι Σινγκαλέβιτς υπέθεσε ότι η αρχή του κειμένου εισερχόταν στην εσωτερική πλευρά της πλάκας. Οι ερευνητές την ξεδίπλωσαν προσεκτικά και βρήκαν μια μεγάλη παλαιά βουλγαρική κυριλλική επιγραφή.

Τα ευρήματα τοποθετημένα στο αρχαιολογικό του περιβάλλον δίνουν στους επιστήμονες αφορμή να υποθέσουν ότι ανακάλυψαν ένα από τα αρχαιότερα κυριλλικά κείμενα που έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα.

Δείτε επίσης: Ινδία: 61χρονος προσβλήθηκε από θανατηφόρο μύκητα φυτών

Loading