Βραζιλία: Νέες διαδηλώσεις κατά του Μπολσονάρο σε πολλές πόλεις, για τη διαχείριση της πανδημίας – Πέφτει η δημοφιλία του

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά σήμερα σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, κατά του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, με βασικό άξονα τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει το θάνατο 460.000 ανθρώπων, ενώ η κατάσταση τείνει να επιδεινωθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

propoli

Στο κέντρο του Ρίο, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν φορώντας μάσκες έπειτα από πρόσκληση αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων φωνάζοντας «Μπολσονάρο Έξω!» και «Μπολσονάρο Γενοκτονία!».

Από την αρχή της επιδημίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «γριπούλα», ο πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τα μέτρα της καραντίνας, προωθούσε αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα και αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε αρχίσει νωρίτερα και πιο έγκαιρα την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

Επίσης, στη Βραζιλία κατηγορούν τον πρόεδρο ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, τη βία και τον ρατσισμό.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Σαλβαδόρ, η Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε.

Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και διένειμαν μάσκες και αντισηπτικό.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν μετά από δύο Σαββατοκύριακα διαδηλώσεων υποστήριξης της κυβέρνησης με πρόσκληση του ίδιου του Μπολσονάρο.

Η δημοφιλία του έχει πέσει στο 24%, στο χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, ενώ το 46% είναι αντίθετο.

Τέλος, η δημοσκόπηση φέρνει τον προερχόμενο από την αριστερά πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα και πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Τελεσίγραφο προς Τουρκία: ”Να απενεργοποιήσετε τους S-400 και να τους πάτε στο Κατάρ” – Καμία εμπιστοσύνη σε Ερντογάν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading