Βρετανία-G7: Η Ομάδα των Επτά προειδοποιεί τη Ρωσία για «μαζικές συνέπειες» αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα στην τελική δήλωσή της η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, η οποία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την «καταναγκαστική οικονομική πολιτική» της Κίνας.

Στη συνάντησή τους στη βόρεια αγγλική πόλη του Λίβερπουλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 δήλωσαν πως καταδικάζουν ενωμένοι τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει.

propoli

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στην τελική δήλωση, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο δήλωσης που είχε μεταδοθεί νωρίτερα από το πρακτορείο Reuters.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι την αταλάντευτη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και το δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίσει το μέλλον του», αναφέρεται.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της για διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες», αναφέρεται επίσης στην τελική δήλωση.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Γαλλίας και της Νορμανδίας στο Σχήμα της Νορμανδίας για να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ώστε να επιλυηθεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», προστίθεται ακόμη.

«Αναφορικά με την Κίνα, συζητήσαμε ένα φάσμα θεμάτων και προκλήσεων, όπως την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ, στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, και τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταίβάν», δήλωσε εξάλλου η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας που προήδρευσε της συνάντησης της G7 στο Λίβερπουλ.

«Εκφράσαμε επίσης την ανησυχία μας για καταναγκαστικές οικονομικές πολιτικές» της Κίνας, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Τα συλλυπητήρια του εκφράζει ο Πούτιν στον Μπάιντεν για τους ανεμοστρόβιλους

Loading