Βρετανία: Στέλνει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η Βρετανία δωρίζει πυραύλους cruise Storm Shadow στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να προστατεύσει το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Ο ίδιος δήλωσε ότι “Δεν θα μείνουμε άπραγοι καθώς η Ρωσία σκοτώνει αμάχους. Αυτή η δωρεά παρέχει στην Ουκρανία την καλύτερη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με ορισμένα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία. Κρίνουμε ότι πρόκειται για μια αναλογική απάντηση στη ρωσική κλιμάκωση“.

propoli

Παράλληλα, ο Γουάλας δεν σχολίασε για το πότε θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι αυτοί. “Πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες για το τέλος του πολέμου μέχρι τα Χριστούγεννα“, τόνισε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το CNN, επικαλούμενο ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους, μετέδιδε ότι η Βρετανία προμήθευσε στην Ουκρανία πολλούς πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς “Storm Shadow”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία αυτή, πως “οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση“.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Βρετανία ζήτησε από εταιρείες να εκφράσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς μέχρι 300 χιλιομέτρων, όμως η Βρετανία ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την αποστολή των όπλων αυτών.

Η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν αυξήσει φέτος τις υποσχέσεις τους για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα στείλει στην Ουκρανία 14 από τα δικά της άρματα μάχης Challenger 2, κάτι που παρακίνησε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, να στείλουν κι αυτές άρματα μάχης.

Οι Storm Shadow, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Δείτε επίσης: Ο Ζελένσκι υπόσχεται πως θα ανακαταληφθεί όλη η Ουκρανία

Loading