Βρέθηκε λείψανο άνδρα στην Πομπηία

Απίστευτο εύρημα κατά τη διάρκεια ανασκαφών

Σε μια ακόμη ανακάλυψη στην Πομπηία προχώρησαν οι αρχαιολόγοι που έχει να κάνει με την αρχαία ρωμαϊκή πόλη, κοντά στη Νάπολη. Πρόκειται για το μερικώς μουμιοποιημένο λείψανο απελεύθερου σκλάβου, ο οποίος κατάφερε να αναρριχηθεί στην κοινωνική ιεραρχία της εποχής, αποκτώντας θέση και χρήματα. 

propoli

Το όνομα του πολίτη που άνηκε το λείψανο ήταν Μάρκο Βενέριο Σεκούντιο και είχε θαφτεί στη νεκρόπολη της Πόρτα Σάρνο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος υπήρχε πριν καταστραφεί η πόλη από τον Βεζούβιο το 79 μ.Χ. και πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο νεκρό που έχουν ανακαλύψει στην πόλη. Χιλιάδες χρόνια μετά, στο σήμερα υπάρχουν ίχνη από τα λευκά μαλλιά του και από το τμήμα του αυτιού του. Οι αναλύσεις που ε΄γιναν, δείχνουν ότι απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών.

Οι αρχαιολόγοι, δεν περίμεναν να ανακαλύψουν τη σορό του, διότι τότε μετά τον θάνατο των ανδρών γινόταν συνήθως αποτέφρωση. Μέσα στον τάφο μάλιστα, βρέθηκε τεφροδόχος, η οποία φέρει το όνομα Νόβια Αμάμπιλις και ενδέχεται να ήταν η σύζυγός του.

Ελληνική επιγραφή

Εκτός από τη σορό όμως, βρέθηκε και μια επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα η οποία μιλά για θεατρικές παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα που γίνονταν στην Πομπηία! «Αυτές οι παραστάσεις καταδεικνύουν το θερμό και ανοικτό πολιτισμικό κλίμα της Πομπηίας» ανέφερε ο επικεφαλής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Γκάμπριελ Τσουτρίεγκελ.

«Η Πομπηία δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, είναι το καμάρι της Ιταλίας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φρανσεσκίνι. Ο πρώην διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα, ανέφερε πως η ελληνική επιγραφή «είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μαρτυρία, η οποία πρέπει να συνδεθεί με άλλες παρόμοιες για να συνθέσουμε μια εικόνα της παρουσίας των Ελλήνων και κυρίως της επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στην Πομπηία».

Δείτε επίσης: Μπογδάνος: “Δε χωράει ούτε ένας Αφγανός στην Ελλάδα” (vids)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading