Οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – ή αλλιώς της συμμαχίας που είναι γνωστή με την ονομασία «Five Eyes» – θα ανακοινώσουν μέτρα εντός της εβδομάδας για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και την καταπολέμηση κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η βρετανίδα Σαμπάνα Μαχμούντ.
Οι υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στο Λονδίνο σήμερα και αύριο Τρίτη, όπου οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν σε μέτρα για την καταστροφή «εγκληματικών συμμοριών» διακίνησης μεταναστών.
«Θα συμφωνήσουμε νέα μέτρα για την προστασία των συνόρων μας με τους εταίρους μας» στη συμμαχία Five Eyes, ανέφερε η κ. Μαχμούντ, η οποία διορίστηκε στο αξίωμα μόλις την Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ προχώρησε σε ανασχηματισμό.
Στη Βρετανία, το ζήτημα της μετανάστευσης σχεδόν μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο, με την κυβέρνηση του κ. Στάρμερ υπό πίεση από την αντιπολίτευση λόγω του αριθμού-ρεκόρ αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου και αύξησης της ροής μεταναστών με μικρά πλεούμενα μέσω του στενού της Μάγχης.
Η κ. Μαχμούντ θα υποδεχθεί στον Λονδίνο τους ομολόγους της εντός της ημέρας: την Αμερικανίδα Κρίστι Νόεμ, τον Καναδό Γκάρι Αναντασανγάρι, τον Αυστραλό Τόνι Μπερκ και τη Νεοζηλανδή Τζούντιθ Κόλινς.
Στις συνομιλίες τους θα εξεταστούν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ιδίως μέσω του διαδικτύου, και της διακίνησης συνθετικών οπιοειδών, όπως διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της κ. Μαχμούντ στο υπουργείο Εσωτερικών.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/BALAZS MOHAI HUNGARY OUTHUNGARY OUT
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ