Υπουργός Δικαιοσύνης Βελγίου για Qatargate: «Είναι επικίνδυνες οι διαρροές πληροφοριών»

Ποινική έρευνα για διαρροές πληροφοριών για την υπόθεση Qatargate έχει αρχίσει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου υποσχέθηκε με άλλα λόγια να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διαλευκανθεί η υπόθεση ωστόσο επισήμανε ότι είναι επικίνδυνη η συνεχής διαρροή πληροφοριών για την εξασφάλιση της δικαιοσύνης.

propoli

Ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν μίλησε στο Politico και ανέφερε ότι έχουν αρχίσει οι έρευνες.

Το Βέλγιο, έχει βρεθεί ξαφνικά στη… μέση της μεγαλύτερης έρευνας που σχετίζεται με την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, με την υπόθεση να έχει συγκλονίσει την Ευρώπη και όχι μόνο.

Από τις 9 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από τουλάχιστον 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατάσχοντας κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με προκαταρκτικές κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Μεταξύ αυτών είναι και η Εύα Καϊλή.

Όπως αναφέρει το Politico, κάποιοι από τους δικηγόρους των υπόπτων έχουν «επιτεθεί» στο Βέλγιο για την έρευνα ενώ ένας εξ’ αυτών έχει γράψει στη δικαιοσύνη ότι «υπήρξε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω του ότι διέρρευσαν βασικά έγγραφα στα ΜΜΕ.

Γιατί οι διαρροές είναι επικίνδυνες

Ο κ. Βαν Κουίκενμπορν είπε:

«Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο – αυτό είναι επικίνδυνο».

Συνεργασία Βελγικής δικαιοσύνης με ιταλική

Στη συνέντευξή του ο Βέλγος υπουργός δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι η κρατική ασφάλεια της χώρας είναι σε επαφή με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών ανά την Ευρώπη, λέγοντας ότι η έρευνα έχει αρχίσει από τον Μάρτιο του 2021.

«Η βελγική δικαιοσύνη μας συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε. Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από αυτήν την υπόθεση φαίνεται να έχουν αποδώσει οι επενδύσεις στο σύστημα δικαιοσύνης του Βελγίου, στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών και στο τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της βελγικής Αστυνομίας.

Το Βέλγιο δεν δίνει «ελεύθερη είσοδο στους εγκληματίες» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη «στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο στο μέλλον».

«Η βελγική κρατική ασφάλεια δεν εργάζεται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά και για την καταπολέμηση της κατασκοπείας και της ξένης ανάμειξης», συμπλήρωσε. «Στοχεύουμε πρωτίστως τις χώρες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας», είπε στη συνέχεια.

Δείτε επίσης: Αβραμόπουλος για QatarGate: Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών γιατί ήμουν ο μόνος που πληρωνόταν

Loading