Ζελένσκι: Στον ΟΗΕ η ευθύνη για την τήρηση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών επαφίεται στα Ηνωμένα Έθνη

«Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδοθεί σε προβοκατόρικες ενέργειες, σε απόπειρες αναίρεσης των ουκρανικών και διεθνών προσπαθειών. Όμως εμπιστευόμαστε τον ΟΗΕ. Τώρα είναι δική του ευθύνη να εγγυηθεί την τήρηση της συμφωνίας», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό του διάγγελμα.

propoli

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η συμφωνία εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της χώρας. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ουκρανικός στρατός θα ελέγχει «κατά 100% την πρόσβαση στα λιμάνια».

Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι δύο πλευρές, θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων της περσινής συγκομιδής αλλά και της φετινής. «Πρόκειται για το εισόδημα των αγροτών, όλου του γεωργικού τομέα και του κρατικού προϋπολογισμού. Μιλάμε για θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημητριακά αξίας περίπου 10 δισεκ. δολαρίων», εξήγησε ο Ζελένσκι.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μειωθεί η σοβαρότητα της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε η Ρωσία και να εμποδιστεί μια παγκόσμια καταστροφή, ένας λιμός που θα οδηγούσε σε πολιτικό χάος σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδίως σε εκείνες που μας βοηθούν», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι μια νέα απόδειξη ότι η Ουκρανία είναι ικανή να αντισταθεί σε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Κίεβο: Συνάντηση Ζελένσκι με επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου

Loading