3.000 παιδιά σε αναμονή στα τακτικά χειρουργεία των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»

Στους 15 μήνες ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο σε παιδί

Tον Σεπτέμβριο του 2022 «πάγωσαν», λόγω μεγάλων ελλείψεων, τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, «Αγία Σοφία», όπου η λίστα αναμονής για το χειρουργείο ξεπερνούσε τα 3.000 παιδιά. Το ίδιο έγινε και τον περασμένο Ιούνιο, όταν μάλιστα η διοίκηση αποφάσισε την κοινή λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων με το «Αγλαΐα Κυριακού», στο οποίο τα τακτικά χειρουργεία είχαν επίσης ανασταλεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

propoli

Πολύμηνες αναμονές και έλλειψη προσωπικού καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, προβλήματα που τους έχουν οδηγήσει, όπως λένε, στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων.

Στο «Αγία Σοφία» είναι σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο «Αγλαΐα Κυριακού» 1.000 τακτικά χειρουργεία.

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών, κάτι που είχαν επισημάνει οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τότε το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 3 θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ είχε μετακινήσει και αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία για να λύσει προσωρινά το πρόβλημα στο «Αγλαΐα Κυριακού», ωστόσο, δεν υπήρξε μόνιμη λύση.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τις ανάγκες των χειρουργείων στο «Αγλαΐα Κυριακού», προβλέπεται να καλύπτουν 11 αναισθησιολόγοι, ενώ υπάρχουν μόνο 7.

Στο «Αγία Σοφία» προβλέπονται 17 αναισθησιολόγοι, ενώ υπηρετούν 12

Συνολικά και για τα δύο νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκήρυξε τον Φεβρουάριο 7 θέσεις αναισθησιολόγων, όμως, κατέθεσαν τα χαρτιά τους μόλις 3 υποψήφιοι, οπότε το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΑΕ, Ελεάνα Γαρίνη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε προσωρινά, μέσω των μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία.

«Ακόμη και τα παιδιά που εισάγονται σε εφημερίες ως επείγοντα περιστατικά και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα χειρουργεία τους ολοκληρώνονται σε δύο ημέρες», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι όταν οι γονείς βλέπουν εξαντλημένους του υγειονομικούς στις εφημερίες, τους παρακαλούν να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το ιατρικό λάθος.

Στους 15 μήνες ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο σε παιδί

Η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι 14 με 15 μήνες και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων, που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση, μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.

Loading