Το Σαββατοκύριακο, η γιορτή του Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα και η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου την Τετάρτη δημιουργούν μια καλή ευκαιρία για μια μικρή φθινοπωρινή απόδραση.
Με τον καιρό να ευνοεί τις εξορμήσεις και τη φύση να ντύνεται με τα χρώματα του φθινοπώρου, γραφικά χωριά, λίμνες, δάση και πόλεις με ξεχωριστή ιστορία περιμένουν να τα ανακαλύψετε, σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.
Αν αναζητάτε ιδέες για να αξιοποιήσετε αυτές τις ημέρες, η Politic συγκέντρωσε 5+1 προορισμούς, με επιλογές για κάθε διάθεση.
Παλαιός Παντελεήμονας και Όλυμπος: Στα πέτρινα σοκάκια με θέα τον Θερμαϊκό
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: περίπου 100 χλμ. – 1 ώρα και 15 λεπτά οδικώς
Ο Παλαιός Παντελεήμονας, χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου, αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, συνδυάζοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την ομορφιά του βουνού και την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και η κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια δημιουργούν ένα σκηνικό που προσφέρεται για χαλαρές φθινοπωρινές βόλτες.

Στα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει ο ιστορικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, ενώ αξίζει και μια βόλτα προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ψηλότερα από τον οικισμό. Η περιήγηση στα σοκάκια μπορεί να συνδυαστεί με στάση στις παραδοσιακές ταβέρνες για τοπικά εδέσματα, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, αλλά και με αγορές τοπικών προϊόντων, όπως μέλι, γλυκά του κουταλιού και χειροποίητα ζυμαρικά.
Για τους λάτρεις της φύσης, τα δάση με τις καστανιές, τις κουμαριές και τις οξιές γύρω από το χωριό προσφέρονται για πεζοπορία και εξερεύνηση. Σε κοντινή απόσταση, το φαράγγι του Ενιπέα, στον Όλυμπο, προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία, με μονοπάτια δίπλα στα τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και πυκνή βλάστηση. Ανάλογα με τη διαδρομή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα τοπίο που αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά του μυθικού βουνού.

Η εκδρομή μπορεί να συμπληρωθεί με μια επίσκεψη στο Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της Μακεδονίας, με θέα στο Αιγαίο, καθώς και με μια στάση στον παραθαλάσσιο Νέο Παντελεήμονα. Έτσι, το τριήμερο συνδυάζει ιστορία, παραδοσιακή γαστρονομία, ορεινές διαδρομές και όμορφα τοπία, σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από τη Θεσσαλονίκη.
Χολομώντας και Αρναία: Φθινοπωρινές διαδρομές και παραδοσιακή μακεδονίτικη φιλοξενία
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: περίπου 72 χλμ. έως την Αρναία – 1 ώρα και 15 λεπτά οδικώς
Το ορεινό τοπίο της Χαλκιδικής αποτελεί μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια σύντομη απόδραση στη φύση, μακριά από τους ρυθμούς της πόλης. Το φθινόπωρο, τα δάση του Χολομώντα γεμίζουν με αποχρώσεις του πράσινου, του χρυσαφένιου και του καφέ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό για περιπάτους, πεζοπορία και εξερεύνηση. Στην καρδιά αυτής της διαδρομής βρίσκεται η Αρναία, ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, που ξεχωρίζει για τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα πέτρινα σπίτια και τα ξύλινα μπαλκόνια του.

Η βόλτα στα σοκάκια της Αρναίας αποκαλύπτει σημαντικά σημεία της τοπικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Στεφάνου, με το διάφανο δάπεδο που επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρήσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα κατάλοιπα παλαιότερων ναών στο εσωτερικό του. Αξίζει, επίσης, μια επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό «Γιατράδικο», καθώς και στο Μουσείο Υφαντουργίας, όπου παρουσιάζεται η μακρά παράδοση της περιοχής στην επεξεργασία του μαλλιού και την υφαντική τέχνη. Για μια στάση μέσα στη φύση, το άλσος της Αγίας Παρασκευής, με τις μεγάλες βελανιδιές και το ομώνυμο εκκλησάκι, προσφέρεται για χαλάρωση.

Η εμπειρία συμπληρώνεται με τις τοπικές γεύσεις, καθώς η Αρναία είναι γνωστή για το μέλι της, τα παραδοσιακά γλυκά και τη μουντοβίνα, ένα ιδιαίτερο απόσταγμα μελιού που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Στις ταβέρνες μπορεί κανείς να δοκιμάσει τοπικά κρέατα και παραδοσιακές πίτες, ενώ τα καφενεία της κεντρικής πλατείας προσφέρονται για έναν χαλαρό καφέ. Ο συνδυασμός των δασικών διαδρομών του Χολομώντα, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της τοπικής γαστρονομίας καθιστά την περιοχή μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Λίμνη Κερκίνη και Άνω Πορόια: Βαρκάδα στον υδροβιότοπο και γεύσεις μέσα στο δάσος
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: περίπου 97 χλμ. έως τα Άνω Πορόια – 1 ώρα και 30 λεπτά οδικώς
Για όσους θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με τη φύση, τις υπαίθριες δραστηριότητες και το καλό φαγητό, η λίμνη Κερκίνη και τα Άνω Πορόια αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Η Κερκίνη συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας και φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα, με αργυροπελεκάνους, ερωδιούς και πολλά ακόμη είδη πουλιών. Μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες είναι η βαρκάδα στα νερά της λίμνης, ανάμεσα στους καλαμιώνες και στο παραλίμνιο δάσος, όπου η φθινοπωρινή φύση αποκαλύπτει τα χρώματά της. Αξίζει, επίσης, μια περιήγηση στις όχθες της, όπου συχνά μπορεί κανείς να παρατηρήσει κοπάδια νεροβούβαλων να βόσκουν κοντά στο νερό.

Σε μικρή απόσταση, τα Άνω Πορόια, χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, προσφέρουν ένα διαφορετικό σκηνικό. Το χωριό αγναντεύει τη λίμνη και τον κάμπο των Σερρών, ενώ τα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τα πυκνά δάση οξιάς δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για φθινοπωρινούς περιπάτους. Από τα μονοπάτια γύρω από τον οικισμό μπορεί κανείς να εξερευνήσει το δάσος, ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν επιλογές για οργανωμένες εξορμήσεις στο βουνό. Η περιοχή προσφέρεται, επίσης, για παρατήρηση πουλιών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της φθινοπωρινής μετανάστευσης.

Η εκδρομή δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια στάση στις τοπικές ταβέρνες. Τα Άνω Πορόια είναι γνωστά για τις πέστροφες, που σερβίρονται με διαφορετικούς τρόπους, αλλά και για τις γεύσεις από βουβαλίσιο κρέας, τα ντόπια κρέατα και τα παραδοσιακά μαγειρευτά. Στην περιοχή μπορεί κανείς να αναζητήσει, ακόμη, τοπικά προϊόντα, όπως μέλι και γαλακτοκομικά. Με τη λίμνη, το βουνό και τη γαστρονομία να συνθέτουν ένα κοινό σκηνικό, η περιοχή των Σερρών αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα τριήμερο με χαλαρούς ρυθμούς, μακριά από την πολυκοσμία.
Λουτρά Πόζαρ και Έδεσσα: Ιαματικά νερά και καταρράκτες
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: περίπου 100 χλμ. έως την Έδεσσα και 105 χλμ. έως τα Λουτρά Πόζαρ – 1 ώρα και 30 λεπτά οδικώς
Για ένα φθινοπωρινό τριήμερο που συνδυάζει χαλάρωση και εξερεύνηση, η Πέλλα προσφέρει δύο προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε. Στα Λουτρά Πόζαρ, στους πρόποδες του όρους Βόρας, τα ιαματικά νερά με θερμοκρασία περίπου 37°C δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ξεκούραση μέσα στη φύση, ακόμη και όταν ο καιρός αρχίζει να κρυώνει.
Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην εξωτερική πισίνα με το θερμό νερό, τους φυσικούς καταρράκτες και τις εσωτερικές εγκαταστάσεις υδροθεραπείας, οι οποίες περιλαμβάνουν ιδιωτικές πισίνες και χώρους τύπου χαμάμ. Παράλληλα, η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία και περιπάτους σε μονοπάτια που διασχίζουν το καταπράσινο τοπίο. Για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις συνιστάται να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα και να προγραμματίσετε εγκαίρως την επίσκεψή σας.

Σε μικρή σχετικά απόσταση βρίσκεται η Έδεσσα, η πόλη των νερών, με πρώτο σταθμό το πάρκο των καταρρακτών. Ο εντυπωσιακός Κάρανος, ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας, προσφέρει μοναδικές εικόνες, ενώ τα διαμορφωμένα μονοπάτια επιτρέπουν στους επισκέπτες να προσεγγίσουν το σημείο όπου το νερό πέφτει με ορμή από τον βράχο. Στην περιοχή βρίσκεται και το Σπήλαιο των Καταρρακτών, ένα ιδιαίτερο φυσικό αξιοθέατο.
Η περιήγηση συνεχίζεται στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, όπου παλιοί νερόμυλοι και βιομηχανικά συγκροτήματα θυμίζουν την εποχή που η υδροκίνηση αποτελούσε βασικό κομμάτι της οικονομικής ζωής της πόλης. Αξίζει, επίσης, μια βόλτα στο Βαρόσι, την ιστορική συνοικία με τα παραδοσιακά μακεδονίτικα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα δρομάκια και την Παλαιά Μητρόπολη.

Το τριήμερο μπορεί να ολοκληρωθεί με φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες της περιοχής και μια στάση για τοπικά προϊόντα. Ο συνδυασμός των ιαματικών νερών του Πόζαρ με τη φυσική ομορφιά και την ιστορία της Έδεσσας αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν την αργία της 28ης Οκτωβρίου χωρίς να απομακρυνθούν υπερβολικά από τη Θεσσαλονίκη.
Γουμένισσα: Κρασί, χάλκινα και βόλτες στις γραφικές πλαγιές του Πάικου
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: περίπου 75 χλμ. – 1 ώρα οδικώς
Στους πρόποδες του όρους Πάικο, η Γουμένισσα αποτελεί ιδανική επιλογή για μια χαλαρή φθινοπωρινή απόδραση, συνδυάζοντας την οινική παράδοση, την τοπική γαστρονομία και την αυθεντική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Η περιοχή είναι γνωστή για τα κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσα, που παράγονται κυρίως από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ενώ τα επισκέψιμα οινοποιεία προσφέρουν την ευκαιρία για γευσιγνωσία και γνωριμία με την ιστορία του τοπικού αμπελώνα.
Η βόλτα στην κωμόπολη ξεκινά από την κεντρική πλατεία Θάνου Ζελέγκου, με τα πλατάνια, τα καφέ και την ιστορική γαλλική κρήνη. Από εκεί, αξίζει να περιηγηθείτε στα στενά της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε παραδοσιακά αρχοντικά, κεραμοσκεπές κατοικίες και αυλές που διατηρούν τον χαρακτήρα μιας άλλης εποχής. Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ ιδιαίτερη θέση στην ιστορία και την ταυτότητα της Γουμένισσας κατέχει η Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, που συνδέεται με την ίδρυση και την ονομασία της πόλης.

Για όσους αναζητούν επαφή με τη φύση, τα Δύο Ποτάμια, μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο, προσφέρονται για περίπατο ανάμεσα σε πλατάνια, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και ξέφωτα. Η γύρω περιοχή διαθέτει, επίσης, διαδρομές μέσα στο πράσινο και μοναστήρια στις πλαγιές του Πάικου, όπως η Μονή Αγίου Ραφαήλ κοντά στη Γρίβα.

Πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, αφιερώστε χρόνο σε μια ταβέρνα της περιοχής για τοπικές γεύσεις, συνοδεύοντας το φαγητό με ένα ποτήρι κρασί από τους αμπελώνες της Γουμένισσας. Είναι ένας κοντινός προορισμός που συνδυάζει γαστρονομία, πολιτισμό και φύση, χωρίς να απαιτεί πολύωρη μετακίνηση από τη Θεσσαλονίκη.
Νάουσα: Στο καταπράσινο Άλσος Αγίου Νικολάου και στους δρόμους του Ξινόμαυρου
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: περίπου 90 χλμ. – 1 ώρα και 15 λεπτά οδικώς
Η Νάουσα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς συνδυάζει την ορεινή φύση, την ιστορία και την οινική παράδοση της Ημαθίας. Στους πρόποδες του Βερμίου, η πόλη προσφέρεται για χαλαρές βόλτες, ενώ τα φημισμένα κρασιά της και η τοπική γαστρονομία συμπληρώνουν την εμπειρία μιας φθινοπωρινής απόδρασης.

Αφετηρία της περιήγησης μπορεί να αποτελέσει το Άλσος Αγίου Νικολάου, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Σε μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, οι βελανιδιές, οι φλαμουριές και το πυκνό πράσινο δημιουργούν ένα ξεχωριστό φυσικό τοπίο. Οι πηγές του ποταμού Αράπιτσα διασχίζουν το άλσος, σχηματίζοντας ρυάκια και μια μικρή τεχνητή λίμνη με πάπιες, ενώ ξύλινα γεφυράκια και πλακόστρωτα μονοπάτια προσφέρονται για περιπάτους. Στον χώρο υπάρχουν, επίσης, παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήριο και εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις, με την πέστροφα να ξεχωρίζει.

Επιστρέφοντας στο κέντρο της Νάουσας, αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια και να ανακαλύψετε τα παλιά αρχοντικά και τα ιστορικά μνημεία της. Για μια πιο ολοκληρωμένη γνωριμία με την περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε και τα οινοποιεία της, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη μακρά αμπελουργική ιστορία της. Η Νάουσα είναι ιδιαίτερα γνωστή για το Ξινόμαυρο, την ερυθρή ποικιλία που πρωταγωνιστεί στα κρασιά ΠΟΠ Νάουσα. Μια επίσκεψη σε κάποιο επισκέψιμο οινοποιείο δίνει την ευκαιρία για γευσιγνωσία και γνωριμία με τα χαρακτηριστικά του τοπικού αμπελώνα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με φαγητό σε μια ταβέρνα της πόλης, με παραδοσιακά πιάτα και ένα ποτήρι κρασί από την περιοχή. Έτσι, η Νάουσα προσφέρει έναν συνδυασμό φύσης, παράδοσης και γαστρονομίας, σε απόσταση που επιτρέπει μια άνετη απόδραση από τη Θεσσαλονίκη.
![]()
