Αναμένεται η απόφαση του ανακριτή για το αν θα προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή

Ποιες ποινές αντιμετωπίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Την απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή αναμένεται να λάβουν ο ανακριτής και το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Σεν Ζιλ διότι η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.

propoli

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ του Βελγίου, μέσα στις επόμενες ώρες θα φανεί το αν οι προσωρινά κρατούμενοι θα οδηγηθούν σε προφυλάκιση ή όχι. Η Εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έγινε η σύλληψη τεσσάρων ατόμων, χωρίς όμως να γνωστοποιεί τα ονόματά τους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Το Δικαστικό Συμβούλιο λοιπόν αναμένεται να λάβει την απόφαση αν θα προφυλακιστεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης ή όχι. Σήμερα επίσης θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αντικατασταθεί από τη θέση της αντιπροέδρου.

Τα ονόματα των τεσσάρων συλληφθέντων, μεταξύ και αυτών και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα καθώς η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και επεκτείνεται, ωστόσο στοιχεία και γεγονότα έχουν διαρρεύσει στον βελγικό Τύπο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Βρυξελλών αναφέρει τα εξής:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του Κατάρ

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ στην Ε.Ε. αναφέρει σε ανακοόνωσή της:

«Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Ποιες ποινές αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή

«Η θέση της στην Ευρωβουλή ως ευρωβουλευτού δε χάνεται παρά μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί. Δεν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να καταδικαστεί αμετακλήτως να χάσει αυτή τη θέση. Άρα παραμένει μέχρι να λήξει η θητεία της παραμένει ως ευρωβουλευτής και θα πληρώνεται ως ευρωβουλευτής» σημειώνει ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης.

Στην ελληνική έννομη τάξη, το αδίκημα της δωροληψίας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5 – 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο, ενώ για το αδίκημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προβλέπονται ποινές κάθειρξης. Περίπου ίδιες και λίγο πιο επιεικείς είναι οι ποινές που ισχύουν στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τους νομικούς η ευρωβουλευτής μπορεί να ζητήσει να δικαστεί στη χώρα μας και όχι στο Βέλγιο.

Δείτε επίσης: Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι φυλακές που κρατείται για το Qatar Gate

Loading