Συνταρακτική ήταν η μαρτυρία του Σταύρου Δροσιά, πρώην συντρόφου της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, στη δίκη που αφορά τη γυναικοκτονία που έγινε τον Οκτώβριο του 2022 έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Ο μάρτυρας ήταν ο τελευταίος που τη συνόδευσε λίγα λεπτά προτού δεχτεί τις θανατηφόρες μαχαιριές από τον πρώην σύντροφό της.
«Η Κυριακή μού είπε “πάμε στο τμήμα γιατί φοβάμαι”», κατέθεσε στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η 28χρονη ήθελε να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της, αλλά δεν υπέβαλε μήνυση, καθώς –όπως ανέφερε– δεν διέθετε τα χρήματα για το αντίστοιχο παράβολο. «Δεν ζητούσε κάτι παραπάνω από μια συνοδεία ως το σπίτι της», πρόσθεσε, εξηγώντας πως οι αστυνομικοί της συνέστησαν απλώς να υποβάλει μήνυση, χωρίς να της παράσχουν άλλη υποστήριξη.
Η στιγμή της δολοφονίας, όπως την περιέγραψε, προκαλεί ανατριχίλα. «Περίμενα έξω από το τμήμα για να έρθει το περιπολικό που θα τη συνόδευε. Ξαφνικά η Κυριακή πάγωσε. Φώναξε “χάνομαι”. Δέχτηκε την πρώτη μαχαιριά, μετά τη δεύτερη. Είδα τον κατηγορούμενο να πηδάει πάνω της και να τη μαχαιρώνει ξανά και ξανά».
Ο Σταύρος Δροσιάς προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια, όμως –όπως είπε– δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τους αστυνομικούς. «Ο φρουρός της εισόδου ήταν εκεί. Φώναζα “τη σκοτώνει, βοήθεια!“, αλλά δεν βγήκε κανείς. Μόνο κάποιες αστυνομικίνες εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι». Ο κατηγορούμενος, αφού έριξε την Κυριακή στο έδαφος, συνέχισε να τη μαχαιρώνει ενώ εκείνη ήταν μπρούμυτα. Στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε. «Φώναζα “κρατάει ακόμα το μαχαίρι!” μέχρι που ένας αστυνομικός του το κλώτσησε και τον αφόπλισε».
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη σχέση του με την Κυριακή. Είχαν υπάρξει ζευγάρι για πέντε χρόνια και χώρισαν, όπως είπε, ήρεμα, όταν εκείνη γνώρισε τον κατηγορούμενο. «Τον εμπιστεύτηκε, πίστεψε πως θα τη φροντίσει. Είχε κουραστεί από τη ζωή της. Όταν ξαναβρεθήκαμε, ήταν αλλαγμένη. Μου είπε “τον αγαπούσα, αλλά με χτυπούσε“. Δεν ήθελε να γυρίσει πίσω σε εκείνον. Δεν την άφηνε ούτε να βγει με τις φίλες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατάθεσή του ήταν αποκαλυπτική και για τη στάση των αστυνομικών. Όπως κατέθεσε, «δεν τη ρώτησαν ούτε ποιος ήταν αυτός που την απειλούσε. Το μόνο που της είπαν ήταν “κάνε μήνυση” και ότι χρειάζεται να πληρώσει παράβολο».
Πρόεδρος: Τι ποσό της ζήτησαν για το παράβολο;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω ακριβώς. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν ήταν το ποσό, αλλά ότι η αστυνομία δεν της ενέπνευσε εμπιστοσύνη.
Εισαγγελέας: Ενώ φωνάζατε βοήθεια, τι έκανε ο φρουρός;
Μάρτυρας: Δεν βγήκε καθόλου. Ήταν μέσα στο φυλάκιο. Το περιστατικό έγινε δύο μέτρα από εκεί.
Πολιτική Αγωγή: Θα μπορούσατε να κάνετε κάτι περισσότερο για να τη σώσετε;
Μάρτυρας: Όχι, και δεν έχω τύψεις γι’ αυτό.