Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Το δίπολο «Μητσοτάκης – Δούκας» μεγαλύτερη απειλή για τη ΝΔ απ’ ότι το «Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης»

Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προηγείται ελαφρώς αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη – «Ναι» στην εκλογή νέου προέδρου λένε 7 στους 10

Περίοδος ζωηρών ζυμώσεων με στόχο την ανασύνταξη για το ΠΑΣΟΚ το οποίο οδηγείται σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 30 Ιουνίου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

propoli

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC, εφτά στους δέκα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εκλογή νέου προέδρου για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μετά και από τα «στάσιμα» ποσοστά στις ευρωεκλογές.

Με βραχεία κεφαλή προηγείται ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας με ποσοστό 21,5% και ακολουθεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 20,9%. Τρίτο κατατάσσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον Παύλο Γερουλάνο (18,4%) ο οποίος έχει και αυτός ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Σημειώνεται πως η έρευνα μέτρησε και την υποψηφιότητα του Μανώλη Χριστοδουλάκη (13,7%), καθώς αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια αυτής. Δεδομένου ότι ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την στήριξή του στην υποψηφιότητα Δούκα για την ηγεσία του κόμματος, η απόσυρση της υποψηφιότητάς του ευνοεί αυτή του κ. Δούκα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καρτέλα που δείχνει ποιος διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι περισσότεροι (38%) απάντησαν ότι «κανείς» από τους υποψήφιους δε μπορεί να ανατρέψει την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ μεταξύ των διπόλων, το «Μητσοτάκης – Δούκας» είναι το πιο υπολογίσιμο (18,3%) με αρκετό «αέρα» σε σύγκριση με τους άλλους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, μετά τον Χ. Δούκα, μεγαλύτερη απειλή παρουσιάζει η υποψηφιότητα του Π. Γερουλάνου (10,4%) και τρίτος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης (7,4%).

Τέλος, ως «ήττα» λογίζεται τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (63,3%) όσο και από τους υπόλοιπους (76,1%) το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς παρ’ ότι το κόμμα αύξησε το ποσοστό του σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, αλλά και εξέλεξε και έναν ευρωβουλευτή περισσότερο σε σχέση με το 2019, δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε αναλυτικά τις καρτέλες της έρευνας:

Loading