Εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου – Βαριές κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Σινουάρ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

propoli

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Καν, σε δημοσιογράφο του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η απόφαση βάζει τον Νετανιάχου στο «κλαμπ» του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μετά από αυτή την κίνηση, μία ομάδα δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσει την αίτηση του Καν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της ηγετικής ομάδας της Χαμάς περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, ομηρία, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Loading