Η «ατζέντα» Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Η «ατζέντα» Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για την 90ή ΔΕΘ έχοντας στραμμένο το βλέμμα του και επικεντρωμένη την «ατζέντα» του όχι μόνο στο 2027, αλλά κυρίως στην Ελλάδα του 2030.

ΕΕ Αντιπροσωπεία στην ΕλλάδαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση στη ΔΕΘ — Δείτε το video

Η ομιλία του αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας «Συμφωνίας Αλήθειας» με τον ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία, στη βάση μιας πολιτικής αρχής που αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της κυβερνητικής ταυτότητας του και συμπυκνώνεται στο σκεπτικό πως όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα υλοποιεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα αποτελούν έναν αποσπασματικό κατάλογο παροχών, αλλά μέρος μιας συνολικής προσπάθειας να διοχετευθεί στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, αλλά και για μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το κόστος ζωής εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική πίεση στα νοικοκυριά. Η διαφορά, όμως, βρίσκεται στο ότι δεν περιορίζεται στη διαπίστωση του προβλήματος, αλλά αξιοποιεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε η ανάπτυξη να μετατρέπεται σταδιακά σε πραγματικό όφελος για τον πολίτη.

Η «αντανάκλαση» των παροχών

Ορισμένα από τα μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή, ενώ άλλα θα φανούν στην πράξη από την 1η Ιανουαρίου ή μέσα στο 2027. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αφορά τα εισοδήματα του 2026 και το όφελος θα αποτυπωθεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων το 2027.

Το μήνυμα της ΔΕΘ, επομένως, είναι διπλό. Ανάπτυξη χωρίς υπερφορολόγηση και επιστροφή του δημοσιονομικού οφέλους στην κοινωνία. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δημιουργεί πρόσθετο χώρο, η οικονομική ανάπτυξη ενισχύει τα έσοδα και η επιλογή της μείωσης φόρων επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιστρέφει μέρος αυτού του οφέλους στους πολίτες. Αυτό θα είναι και το βασικό πολιτικό στοίχημα της 90ής ΔΕΘ. Η ανάπτυξη να αποκτήσει πρόσωπο και ο πολίτης να αισθανθεί ότι η οικονομική πρόοδος αφορά και τον ίδιο.

Loading

Play