Kατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Εντοπίστηκαν οι αγνοούμενοι – Πέντε προσαγωγές, συνεχίζονται οι έρευνες
Κατάρρευση κτηρίου στα Πετράλωνα επί της οδού Αλκμήνης στην Αθήνα. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Kατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Εντοπίστηκαν οι αγνοούμενοι – Πέντε προσαγωγές, συνεχίζονται οι έρευνες

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά την πλήρη κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερα άτομα εγκλωβισμένα στα συντρίμμια, ωστόσο νεότερες πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι το κτίριο κατέρρευσε σταδιακά. Τρία από τα τέσσερα άτομα κατάφεραν να απομακρυνθούν και εντοπίστηκαν από τους οικείους τους, ενώ η τέταρτη νεαρή γυναίκα, για την οποία υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να είχε παγιδευτεί, επικοινώνησε τελικά μαζί τους και ενημέρωσε πως βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Παράλληλα, οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων εργατών στη διπλανή ιδιοκτησία, όπου πραγματοποιούνταν εργασίες.

Στην τελευταία ενημέρωσή της, η Πυροσβεστική ανέφερε: «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναζητούσαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων 3 άνδρες και 1 γυναίκα.
Τα συγκεκριμένα άτομα εντοπίστηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη».

Πώς προκλήθηκε η κατάρρευση

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο υπόγειο του κτιρίου εκτελούνταν εργασίες, ωστόσο νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις γίνονταν στη διπλανή ιδιοκτησία και συγκεκριμένα σε παρακείμενο οικόπεδο, όπου πραγματοποιούνταν εκσκαφές για την τοποθέτηση θεμελίων.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και συνεργεία της ΔΕΦΑ και του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της ύπαρξης φυσικού αερίου στο κτίριο.

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της 1ης ΕΜΑΚ, μαζί με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και οι γειτονικές ΕΜΑΚ, ώστε να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί.

Στο σημείο βρίσκεται και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αναστάσιος Παππάς, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Οι πυροσβέστες ζητούν από τους παρευρισκόμενους να επικρατεί απόλυτη ησυχία, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν τυχόν φωνές μέσα από τα χαλάσματα.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ. Στο σημείο έχουν μεταβεί τρία ασθενοφόρα, μία κινητή μονάδα και μία μηχανή άμεσης ανταπόκρισης, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Σωτηρία» και «Τζάνειο».

Λόγω του περιστατικού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Φυλασίων, από την οδό Ηούς, καθώς και στην οδό Κειριαδών από τη Γέφυρα Πουλοπούλου.

Πέντε προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε πέντε προσαγωγές, οι οποίες αφορούν πέντε εργάτες και τον ιδιοκτήτη του γειτονικού οικοπέδου όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες.

Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να διευκρινιστεί τι εργασίες εκτελούνταν, αν αυτές ήταν νόμιμες και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, έχει ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας, εκπρόσωπος της οποίας έχει μεταβεί στο σημείο για να εξεταστεί η νομιμότητα των εργασιών.

Loading

Play