Freepik.com

Σε συναγερμό η Ευρώπη | Οι μυστηριώδεις πυρκαγιές προκαλούν ανησυχία για ρωσικό σχέδιο σαμποτάζ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι μια σειρά πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Γηραιά Ήπειρο.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο από αυτά τα περιστατικά είναι εσκεμμένο, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση

propoli

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο όπλο της Ρωσίας -τον εμπρησμό και το σαμποτάζ- μετά από μια σειρά μυστηριωδών πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ξέσπασε φωτιά στο Ikea στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτόν τον μήνα, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι θα μπορούσε να είναι έργο ξένου σαμποτέρ.

Οι αρμόδιοι για τις έρευνες έχουν ήδη καταγγείλει πιθανή ρωσική εμπλοκή σε εμπρηστική επίθεση στο ανατολικό Λονδίνο, σε πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, σε απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία της Γερμανίας και σε αντισημιτικό γκράφιτι στο Παρίσι.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο από αυτά τα περιστατικά είναι εσκεμμένο, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, η οποία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία, γράφει η Guardian.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο, οι επιχειρήσεις των ξένων μυστικών υπηρεσιών αποτελούνταν από κατασκόπους και τους χειριστές τους, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι βάνδαλοι μπορούν να προσληφθούν, με μερικές εκατοντάδες ευρώ ή κρυπτονομίσματα και ο εντοπισμός τους ή η διασύνδεσή τους με κάποιον παράγοντα καθίσταται πολύ πιο δύσκολη διαδικασία.

Είναι τέτοια η ανησυχία ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας που το θέμα τέθηκε σε σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, με αξιωματούχους ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας να προειδοποιούν για τα τρωτά σημεία.

Ένας υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ανησυχούν βαθύτατα για «σαμποτάζ που οργανώνεται, χρηματοδοτείται και γίνεται από Ρώσους πληρεξουσίους».


Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Χάννο Πέβκουρ, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα, δήλωσε πως η χώρα έχει ήδη πέσει θύμα ρωσικού σαμποτάζ.

«Έχουν κάνει παρόμοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν 10 άτομα για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και στο αυτοκίνητο ενός δημοσιογράφου. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της Ρωσίας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες και επίσης στις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε.

Αναφερόταν σε περιστατικά τον Φεβρουάριο, όταν έσπασαν τα τζάμια των αυτοκινήτων του υπουργού Εσωτερικών, Lauri Laanemets, και ενός δημοσιογράφου. Έξι άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων Ρώσοι υπήκοοι και πολίτες με ρωσική και εσθονική υπηκοότητα.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για επιθέσεις που καθοδηγούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες, πέρα από ένα μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων το 2023 από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν δύο Γερμανορώσοι υπήκοοι ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία. Ο κύριος ύποπτος κατηγορείται για σχεδιασμό έκρηξης, εμπρησμό και διατήρηση επαφής με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Loading